Det kan bli gasfest på Höglandet – stort möte nästa vecka | Höglandsnytt
Eksjö Höglandet Hultsfred Jönköpings län Nässjö Vetlanda Vimmerby

Det kan bli gasfest på Höglandet – stort möte nästa vecka

Frågan om fossilfria bränslen, som biogas eller biodiesel, är ett alternativ till diesel på de oelektrifierade tågbanorna i Kalmar och Jönköpings län kommer diskuteras vid ett seminarium i Jönköping på måndag.

Vid seminariet deltar tågtillverkare, motortillverkare, länstrafiken i de båda länen och olika myndigheter.

Huvuddelen av det svenska järnvägsnätet är elektrifierat men i Jönköpings och Kalmar län finns mer än 600 kilometer oelektrifierade spår med persontrafik. Det handlar bland annat om Krösatågen i Jönköpings län och Tjustbanan och Stångådalsbanan i Kalmar län. På Höglandet finns oelektrifierade spår mellan Nässjö och Hultsfred, mellan Nässjö och Järnforsen/Korsberg och mellan Nässjö och Vaggeryd.

”Elektrifiering är inte alltid ett alternativ, på grund av prislappen. Därför vill vi undersöka möjligheten med biobaserade bränslen. Idag används ungefär 1 900 kubikmeter diesel årligen i Jönköpings respektive Kalmar län för att driva persontrafiken – och det vill vi ändra på”, säger projektledare Yvonne Aldentun i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

One Comment

  1. Det går alldeles utmärkt att köra tågen fossilfritt med biogas!
    Antingen genom lokalt producerad komprimerad gas, eller genom flytande biogas (s.k. LBG). Oavsett vilket alternativ man väljer måste dock specialtankar m.m. byggas på tågen, men detta kostar förhållandevis lite, samt är väl beprövad teknik.

Kommentarer avstängda