Ekonomi Höglandet Jönköpings län

”Det måste lösas” – jobbkrisen på Höglandet är enorm

Det råder nästan ingen arbetslöshet för inrikes födda på Höglandet samtidigt som arbetslösheten rakar i höjden för utrikes födda. Dessutom har företagen svårt att hitta folk att anställa.

Endast 3 procent av de inrikes födda är arbetslösa medan siffran för utrikes födda i länet 24 procent. Högkonjunkturen håller i sig, de lediga platserna ökar och många får ett nytt jobb fortfarande, uppger Arbetsförmedlingen.

Statistiken visar att arbetslösheten har ökat i gruppen med högst förgymnasial utbildning, liksom bland utrikes födda. I slutet av oktober i år var 7 000 personer eller nästan 62 procent av samtliga inskrivna arbetslösa i länet, födda utomlands.

Samtidigt har många arbetsgivare i länet, enligt Arbetsförmedlingen, svårt att hitta den kompetens de söker när de ska anställa.

– Det är en paradox som måste lösas och där Arbetsförmedlingen har en viktig roll att spela. Vi ska göra de nyanlända redo för den svenska arbetsmarknaden. Det är viktigt för att få människor och företag att växa, säger Gregory Golding, chef för Arbetsförmedlingen i Jönköpings län.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook