"Det råder kaos och panik i Vetlanda kommun" | Höglandsnytt
Debatt Opinion Vetlanda

”Det råder kaos och panik i Vetlanda kommun”

Som oppositionsråd har varken jag eller någon annan inom oppositionen fått en enda signal om de åtgärder som nu sittande kommunledning aviserat inom skolans verksamhet”, skriver Jan Johansson (vf), oppositionsråd i Vetlanda kommun i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.

[adrotate banner=”6″]

Så här fungerar arbetet i Vetlanda stadshus och de som satt sig på maktens stolar. Det tisslas och tasslas dagligen inom slutna rum mellan de kommunalråd som bildade ”regering” efter förra valet.  Det tycks vara viktigast att inom den grupperingen av kommunalråd hålla sams.

Vid kommunfullmäktiges kommande möte på onsdag har aviserats ett nödvändigt tillskott till skolans verksamhet på 2 milj kronor. Det har i sammanhanget inte hörts eller höjts en endaste röst för att informera om att 30 tjänster behöver plockas bort. Tvärtom och så sent som i slutet av juni sa kommunalrådet Tommy Bohman ( s ) att INGEN skulle sägas upp. Kommunedningen har uppenbarligen tappat greppet och klarar ej sin uppgift. Detta är milt sagt beklämmande hantering och de nu lagda förslagen drabbar såväl  personal som elever.

Bohmans kommunalrådskollega Klas Håkanson (m ) har ju vid ett flertal tillfällen förkunnat att han med lätthet skulle kunna plocka väck ca 100 milj kr utan att det skulle behöva hända något radikalt. Detta sa Håkanson redan under förra mandatperioden så siffran är väl nu mycket högre till följd av kostnadsutvecklingen.

Jag har vid flera tillfällen från talarstolen i kommunfullmäktige utmanat och uppmanat Klas Håkansson att komma fram med ”sin trollstav” och berätta för oss alla politiker samt allmänhet hur han tänkt sig att trolla väck alla dessa miljoner. Han har sorgligt nog ej tagit tillfället i akt utan konsekvent undvikit att ens bemöda sig att säga något. Nu ser vi kanske en början på vad vi har att förvänta oss av de som bildade kommunregering efter förra valet. Kommunalrådet Tommy Bohman (s) vågar tydligen inte att sätta ner foten och markera utan väljer undanflykten att det finns mycket luft i organisationen . Om så skulle vara fallet kan Bohman ju omgående berätta var denna luft finns och kanske kan han till sin hjälp anlita sin förbundne kommunregeringskollega moderaten  Klas Håkanson.
Att sen Tommy Bohman (s) fortsätter med att, i detta mycket kärva läge där man varslar och säger upp anställda som behövs för en bra skola, vård och omsorg, argumentera för ett kulturhus är ingalunda någon ansvarsfull ekonomisk politik.

Vi måste, hur gärna vi än skulle vilja se ett kulturhus förverkligas , säga NEJ då kommunens ekonomi f n ej tillåter sådana utsvävningar!
Det går absolut inte att försvara satsningar som binder upp kommunens ekonomi på ett kulturhus som årligen under 25 – 30 år kostar ca 12 milj kr enbart i hyra och till detta kommer övriga kostnader för att bedriva verksamhet där! Sneglar man ytterligare framåt i den kommunbudget som ”kommunregeringen” tog i juni 2012 ser situationen än värre ut men  kommunalråden  har ju Håkanson som räddningsplanka så kanske han kunde lätta lite på förlåten. Jag väntar med spänning på Håkansons idéer och förslag och förmodligen Bohmans tillstyrkan? Frågan är väl hur länge  Bohman(s) kan  acceptera och ge sitt godkännande till denna nedmontering av vår välfärd?
I den situation som nu så hastigt kommit upp på kommunala agendan handlar det snarare om att skapa en bra skola, vård och omsorg. Det är där som krutet ska läggas, inte på sådant som ej nödvändigtvis behövs.
En erkänt bra skola ger mycket bättre förutsättningar att locka fler kommuninvånare till vår fina kommun än ett kulturhus. Utredningar från andra kommuner visar helt klart att människor inte flyttar till kommuner på grund av ett kulturhus. Nej man prioriterar en bra skola mycket högre!
Det gäller framgent att skapa en undervisning som ger goda kunskaper och resultat för att kunna uppnå de krav som ställs på skolan!
Hör just nu hur socialdemokraten Johanna Haraldsson i radiointervju säger att hon egentligen inte vill göra dessa besparingar. Detta är ju ett intressant uttalande och då kan man genast fråga sig varför hon i så fall verkar för dessa nerdragningar inom en yrkeskår som dagligen går på knäna och där vikarier ofta inte ens tillåts att anställas . Vilka drabbas? Jo såväl lärarkåren som eleverna. Vore det inte dags för barn-och utbildningsnämndens ordförande att istället kämpa för att eleverna ska få en god undervisning med bra och trivsam skola?
Vårt parti har och kommer konsekvent att kräva mer resurser till barn- och utbildning i Vetlanda kommun.

Jan Johansson, vetlanda framåtanda, oppositionsråd Vetlanda kommun

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

10 Comments

 1. Den gammle Linslusen o Besserwisen Jan johansson babblar på som vanligt för att stå i rampljuset trots att ingen fäster något större avseende av vad ha för fram. Jan mitt råd lägg av och ägna dig åt luftgevärs skytte som du gjorde i Sävsjö efter din kommunala ”karriär” i Vetlanda. Eller varför inte som Vd för ostkakans vänner.

  Lycka till med livet o Framåtandan.

  1. Maximus: Ha ha ! Va kul och roligt du skriver trots att som vanligt blir begränsat imponerad då DU tar till orda !
   Men det är ju ditt välkända sätt att argumentera , dvs utan meningsfullt innehåll !

   Jag citerar en känd politiker som DU mycket väl känner
   ”Vissa inlägg är så pass idiotiska att de inte ens förtjänar att kommenteras!”

   Ha nu en underbart härlig dag – allt annat vore tokigt!
   Jan Johansson

 2. Det är synd om Jan Johansson.
  Men som oppositionsråd tillhör du inte den styrande gruppen, och då diskuterar majoriteten inte framtiden med dig. Så är det. Jobba med dina egna frågor istället.
  Sen har du fallit på din egen taktik. När du fått information om majoritetens planer så gör du genast de bra delarna till dina förslag, och anklagar majoriteten för att planera de dåliga. Det skapar inget förtroende för, för du anses opålitlig.

  1. Hej Kjell-Egon,
   Den person som det är mest synd om är DU själv!
   För det första bör du – innan du plitar ner dina ord – hålla dig till verkligheten och sanningen!
   Det är fult av dig att sprida rena lögner om mig!
   Jag trodde Kjell-Egon, men jag kan ju ha fel , att du var en kristen och troende person!
   Jag ska ge dig ett råd inför din fortsatta vandring i detta jordeliv och inför DIN väntade framtid:
   Be nu GUD om förlåtelse för att du ägnat dig åt och går omkring och sprider lögner. Jag är övertygad att GUD lyssnar på din bön och att du blir bönhörd. Men sluta sen upp med att fortsatt tala osanningar om din nästa!
   Lycka till på din livsvandring och meds din framtid!

   Vänligast ”Din nästa”
   Jan Johansson

 3. Hej Kjell-Egon,
  Det är mest synd om DU !
  Du borde innan du plitar ner dina påståenden hålla dig till sanningen! Det är fult att sprida falsk vittnesbörd om Din nästa !
  Jag hade fått för mig, men jag kan ha fel, att du var en kristen person !
  DU ska få ett råd på vägen på din fortsatta vandring på DIN levnadsstig och det är följande : Be din GUD om förlåtelse. Han lysssnar o DU blir med säkerhet bra bemött bönhörd och framförallt förlåten för ditt spridande av lögner om mig – Din nästa. Men sluta sen att fortsatt sprida fler osanningar o lögner! Då går det dig väl i DITT liv o stundande framtid!
  Vänligast
  Din nästa
  Jan Johansson

 4. Personangrepp av den sort som Kjell-Egon Strandh levererar hör inte hemma i en pågående debatt om skolan. Tack Jan Johansson för din debatt om vår angelägna skola och att du genomskådat hur illa politikerna hanterar så viktiga frågor för vår kommun. Ett extra stort tack för ditt goda omdöme att på ett vänligt sätt bemöta Kjell-Egon. Jag känner denne person och instämmer till fullo i dina synpunkter och det råd du gett honom. Svammel och osakliga påståenden är ledsamt nog synonymt med Kjell-Egon. Man kan med fog uppmana K-E att även följa de visa orden: Tala är silver men tiga är guld!
  Vi måste alla slåss för vår skolverksamhet som är viktig för Vetlanda kommuns utveckling och framtid! Jag har samtidigt själv en elev som behöver extra stöd men som inte får det som behövs. När vi tar upp frågan med ansvariga på skolan så säger man: Vi har inte råd! Vi får inte pengar till det.
  Ansvariga politiker borde i en situation då 30 – 45 personer inom skolan ska varslas lägga spektaklet ”Kulturhus” åt sidan. Den politik som vissa driver är inte rimlig! Vi behöver politiker som har förmågan att skilja på väsentligheter och onödiga satsningar som bara genererar ännu mer underskott!
  Skolintresserad

 5. Bästa Jan Johansson och namnlös ”Skolintresserad”.
  Jans insändare handlade om att han inte fick information om majoritetens planer.
  ”Skolintresserad” vågar inte bära sitt namn, och törs därför göra personangrepp på mig.
  Det är modigt.

  Aldrig trodde jag att man skall få höra Jan predika Guds ord.
  Inte heller kunde jag tro att det är personangrepp att konstatera att Jan inte ingår i den styrande majoriteten. Han kallas ju oppositionsråd, och då är det väl klart var han står.
  Det är inte alls nytt att Jan gör vad han kan för att få reda på majoritetens förslag och pesentera bra förslag som sina. Varför så upprörda över att detta är observerat sedan länge?

  1. Kjell Egon,
   De påståenden som du och en till dig närstående politiker i ett sönderfallande centerparti skrivit på sin facebook är insinuanta påhopp och stämmer ej med någon verklighet. Vad vet du Kjell-Egon om hur informationen fungerat? Jag har haft nöjet att i efterhand kontrollera hur den fungerat och det är något helt annorlunda mot vad Du påstår. Uppgiften har dessutom sedan avstämts med andra politiker i Barn – och utbildningsnämden.
   Därför ”min nästa”, i detta fall DU, Kjell-Egon: Vad är det som du håller på med? Ta reda på fakta innan du fortsätter att sprida FALSK vittnesbörd mot ”Din nästa”.
   Du har inte en millimeter sanning i det du skriver. Jag har då dessutom aldrig tagit något förslag som majoriteten skulle ha lagt och sen använt det som mitt. Nej i den mån du skulle lägga förslag skulle de ej ens kunna vara användbara för att nå någon större framgång.
   Du kan således inte lämna ett enda sådant exempel där vi skulle ha plagierat era tokigheter. Nej Kjell-Egon: Jag vädjar ännu en gång till dig att snarast upphöra med sådana lögnaktiga påhopp.
   Om du inte har något vettigt eller någon sanning att skriva om så vore det bättre om du hade förmågan att sluta skriva sådana här dumheter. Men än en gång: Må Gud förlåta Dig Kjell-Egon. Han lyssnar och förlåter dig. Jag tror att han ser det mycket angeläget att lösa dig från syndens bojor. Lycka till !
   Jodå Kjell-Egon du är inte heller när det gäller mina predikningar av Guds ord ute på sanningens väg. Jag har predikat Guds ord i flera år. Många andra politiker har dessutom varit och lyssnat. Dock tydligen inte du.
   Förlåt om jag nu råkade kallade dig för ”politiker”. Du har visst lämnat din plats i vård-och omsorgsnämnden och nämnden har därefter trots detta faktum klarat sig mycket bra med sina utmaningar.
   Jan Johansson

 6. Kjell-Egon,
  Det hade varit en fördel om du följt de uppmaningar som jag gett dig. Så än en gång: Be om förlåtelse för dina oskäliga och osmakliga påhopp. Jag instämmer i de synpunkter som skolintresserad noterar. Dina upprepade floskler saknar helt grund och innehåller rena lögner.
  Om du istället hållit dig till den debatt som handlade om skolnedskärningarna istället för osaklig smörja. Tala är silver Kjell-Egon men tiga är guld! Det var vägledande ord som sign skolintresserad gett dig!
  Nåväl du har inte en endaste millimeter av sanning då du påstår att jag skulle använda mig av era förslag som sen görs till mina. Vad är detta? Ren och skär lögn! Du kan inte lämna ett endaste exempel på något sådant! För övrigt har ditt parti inte kommit med något förslag som skulle varit användbart! Nej, Vi lägger våra förslag efter att vi lyssnat in medborgarnas kloka idéer. Om vi skulle varit så korkade att vi av någon händelse hade valt att plagiera era förslag så hade det inte lett till någon framgång! Se hur ditt parti centralt sönderfaller på grund av att ni väljer att inte lyssna på människorna som utgjort er väljarkår.

  Avslutningsvis, Kjell-Egon: Jodå du måste hålla dig bättre informerad även på den punkt där du påstår att det var en nyhet att jag predikade Guds ord. Jag har haft många politiker som varit och lyssnat på mig då jag vid ett flertal tillfällen predikat. Dock har Kjell-Egon lyst med sin frånvaro vilket må vara dig förlåtet. Ursäkta och förlåt mig om jag nu benämnde dig ”politiker”. Du har ju slutat och hoppade av din karriär inom vård-och omsorgsnämnden! Men sedan dess har det faktiskt gått bra och nämnden har därefter på ett förtjänstfullt sätt klarat sina uppdrag!
  Använd din återstående tid åt saklighet! Om du har skrivklåda så håll dig till ämnet och sprid vänligen inga mer lögner!

  Må du nu få Guds förlåtelse för spridandet av falsk vittnesbörd mot ”din nästa”! Jag håller alla tummar! Jag förlåter dig i vart fall för dina dumdristiga inlägg i den här skoldebatten!
  Lev väl och bättre!
  Jan Johansson

Kommentarer avstängda