Debatt

Det ska löna sig att arbeta – men inte för alla

Anders Borg tycker att Sveriges Kommuner och Landsting har varit en dålig arbetsgivare. Han anser att en kommunanställd har en för hög ingångslön. Ingångslönen för en kommunanställd är cirka 16 000 kronor brutto.

Finansminister Anders Borg menar att ingångslönen för exempelvis en undersköterska i kommunen borde ligga på 14 000 kronor brutto. Han tror att detta skulle leda till fler arbeten inom den offentliga sektorn. Vänsterpartiet anser att ingångslönerna för undersköterskor, sjuksköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster är för låga. Vi tycker att ingångslönen ska var högre än den är idag. Det ska löna sig att ta hand om sjuka människor och göra deras liv bättre. Det är inte rimligt att ha så låga löner för människor som har läst 3 år eller mer på universitet eller högskola. För att locka ungdomar till att välja ett jobb inom välfärdssektorn måste vi värdera deras arbete högre än vi gör idag. Ungdomar blir inte lockade att jobba som undersköterskor, när vi har en finansminister som anser att vi tjänar för bra. Jag uppmanar Anders Borg att komma ut i verkligheten!

Som anställd undersköterska i kommunen anser jag att vi behöver fler händer inom vården och bättre löner. Det ska löna sig att jobba med människor! MIKAEL KALLINsekreterare för Vänsterpartiet i Jönköping

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook