Ekonomi Höglandet Jönköping Jönköpings län Nässjö

Det stora hotet mot Höglandet: det finns inte folk att anställa – Nässjö kan ha lösningen

Det råder högkonjunktur på Höglandet men samtidigt svårigheter för företag att rekrytera den personal som behövs för att möta efterfrågan, visar Arbetsförmedlingens senaste analys. I Nässjö kan en del av lösningen finnas.

Bristen på utbildad arbetskraft är nu så stor att den börjar ha en dämpande effekt på tillväxten, konstaterar Arbetsförmedlingen.

I privat näringsliv har nära 40 procent av arbetsgivarna haft svårt att rekrytera som planerat under det senaste halvåret – den högsta siffran på tio år. I offentlig sektor är den ännu högre med nästan 70 procent. Bland vårdyrkena präglas de flesta yrken av brist. Inom skolan är läget liknande.
Så stora rekryteringsproblem får påverkan på kvaliteten hos vissa funktioner i samhället, lyder Arbetsförmedlingens analys.

– I det här läget behövs nya smarta lösningar. I exempelvis Nässjö kombineras SFI med praktik hos ett antal arbetsgivare inom industrin som vill rekrytera, ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, kommunen och näringsliv som kortar vägen till anställning, säger Tomas Cederwall, chef för Arbetsförmedlingen i Jönköping, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook