Nyheter

”Detta är inte rätt” – 25 personer i enormt slagsmål

25 personer har fått fällande domar efter ett organiserat slagsmål. ”Domarna kan bli vägledande och i bästa fall få till följd att denna typ av organiserade slagsmål försvåras”, säger Mats Norlin, gruppchef för supporterpolisen i Stockholm, i ett pressmeddelande.

I maj 2015 samlades ett stort antal personer i Edsberg i Sollentuna för att delta i ett arrangerat slagsmål. Flera av deltagarna var under 18 år. Bredvid stod äldre personer och uppmuntrade slagsmålet som varade cirka en kvart. Samtidigt filmade flera slagsmålet, vilket har haft stor betydelse som bevismaterial för att nå fällande domar.

Nio av de 25 dömda i tingsrätten fick i slutet av januari i år sina domar prövade i Svea hovrätten. Hovrätten valde att gå på tingsrättens linje och slog fast att det rört sig om misshandel samt medhjälp till misshandel, även av dem som stod bredvid och filmade.

– Jag tycker det är bra att hovrätten slår fast att man inte kan hävda samtycke för att slippa straff när det gäller så här grovt våld. Flera av de inblandade är väldigt unga och söker bekräftelse. Det är bra att samhället markerar att det här inte är rätt, säger Mats Norlin.

En annan följd av domen kan bli att de som organiserar liknande slagsmål blir mycket försiktigare med att sprida filmer på dem.
– Det är inte ovanligt att de som arrangerar slagsmål publicerar sådant här material i sociala medier. Eftersom den tekniska kvaliteten på filmerna numera är såpass hög är det lättare att identifiera de inblandade, säger Mats Norlin.

Både tingsrätten och hovrätten slog fast att det fanns ett samtycke vid slagsmålet.

–  Straffvärdet för gärningarna är enligt domstolarna en månads fängelse med hänsyn till samtycket, annars hade påföljderna sannolikt blivit strängare. Nu blev påföljderna skyddstillsyn, villkorlig dom, dagsböter och samhällstjänst, säger kammaråklagare Nils Råby.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook