Nässjö

Misstänkt miljöbrott bakom oljeutsläppet i Nässjö

Nässjö kommuns miljöavdelning ska undersöka hur oljeutsläppet i Spexhultasjön påverkat djur- och växtliv. Också polisen är inkopplad och har inlett en förundersökning om misstänkt miljöbrott.

Spexhultsområdet är ett vattenskyddsområde med särskilt stränga regler. Foto: Höglandsnytt
Spexhultsområdet är ett vattenskyddsområde med särskilt stränga regler. Foto: Höglandsnytt
Hydrauloljan som läckte ur traktorgrävaren hamnade dels utspädd på ytan av sjön och dels i större klumpar i bland annat vassruggar. Vilken negativ påverkan oljan fått på djur- och växtlivet ska utredas. Under tisdagen koncentrerades arbetet på att få bort oljan, därefter tänker kommunens miljöexperter ta tag i biologiska frågan.

Också polisen är inkopplad på fallet för att undersöka orsaken till traktorolyckan och läckaget samt göra en teknisk undersökning och fastställa om det går att misstänka miljöbrott eller ej, därför har en förundersökning om miljöbrott inletts. Förundersökningen leds av åklagare och länsstyrelsens experter är inkopplade.

Enligt uppgifter från länsstyrelsen till Svt Smålandsnytt saknades tillstånd och anmälan om att få gräva vid sjön. Saken kan därför hamna som anmälan om åtal för miljöbrott.

[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook