Nyheter

DNA-succé – våldtäktsman hittad efter sju år

Våldtäktsman hittad tack vare dna-träff sju år senare.

Det var 2011 som en kvinna i Stockholm våldtogs i taxin på väg hem. Trots dna-spår hittades ingen gärningsman. Sju år senare fick polisen träff i spårregistret i ett helt annat ärende.

Våldtäktsärendet från 2011 lades ner trots att utredarna hade hittat sperma på brottoffrets kläder. Det fanns ingen gärningsman i andra änden på dna-spåret.

Sju år senare, i polisområde Stockholm syd, utreds ett ärende som innehåller bland annat övergrepp i rättssak, olaga hot och misshandel. Vid ett förhör gjorde en registertopsning av den misstänkte gärningsmannen och dna-resultatet körs mot polisens spårregister. Det blev träff i det nedlagda våldtäktsärendet.

Allt var färdigt i den gamla utredningen, förutom att länka en gärningsman till dna-spåret. Åklagare kommer att väcka åtal mot gärningsmannen som på sannolika skäl är misstänkt för våldtäkt.

– Topsning är ett viktigt verktyg för polisen för att kunna klara upp grova brott. Det finns ett stort antal spår som ligger hos nationellt forensiskt center som vi behöver hitta gärningsmän till och där brottoffer behöver få upprättelse. Det är det som håller på att hända i det här fallet, även om det tog sju år, säger polisens utredare Jenny Larsson i ett pressuttalande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook