Höglandet

DÖDA en hund eller en katt – så här går det till

Att ha djur innebär mycket glädje, men också att det kommer en dag när alla djurägare måste ta det svåra beslutet att låta en älskad vän få somna in. Nu förklarar veterinär Lotta Möller på Agria Djurförsäkring hur avlivning och omhändertagande av katter och hundar går till.

Det vanligaste är att avlivningen sker på en veterinärklinik, men det finns veterinärer som åtar sig att göra hembesök och att utföra avlivningen i hemmiljö.

–        Många kliniker har anpassat sin utformning i förståelse för den stora sorg en avlivning innebär för djurägaren. De flesta kliniker har särskilt utformade rum för avlivning och separata ingångar och utgångar till korridoren utanför för att du ska slippa träffa andra människor efteråt, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring, i ett pressmeddelande.

Själva avlivningen går oftast till så att hunden först får en lugnande spruta. Medan den verkar, vilket tar cirka 15 – 20 minuter, kan ägaren få möjlighet att sitta själv med sitt djur för ett sista farväl. Sedan sprutar veterinären in en överdos av narkospreparat direkt i blodet. Djuret somnar oftast in på ett lugnt och odramatiskt sätt.

Omhändertagande av kroppen

De stora djursjukhusen kan hjälpa ägaren att kremera hunden eller katten. Det finns också privata kremeringsanläggningar i landet. Många mindre praktiker saknar dock resurserna att ta hand om den döda kroppen och då måste ägaren själv ordna med begravning eller ombesörja att kroppen fraktas till en destruktionsanläggning.

Destruktionsanläggningar finns vid sopstationer som kan användas för att kremera hundar.

–        I Sverige finns det flera begravningsplatser för djur där man kan gräva ner hela kroppar, men också sprida som aska efter djuret. Det finns speciellt tillverkade kistor och urnor avsedda för djur och det finns även minneslundar för utspridning av djuraska, säger Lotta Möller.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook