Döda spädbarnen: kommunanställda kan komma att åtalas | Höglandsnytt
Eksjö

Döda spädbarnen: kommunanställda kan komma att åtalas

Anställda vid Eksjö kommun kan komma att åtalas för brott som en följd av fallet med de döda spädbarnen i Bruzaholm, det menar Advokatsamfundets ordförande Bengt Ivarsson i en intervju med Smålandstidningen.

Eksjö kommuns socialtjänsts agerande i fallet har ifrågasatts. Barnen hittades döda för en vecka sedan. Föräldrarna misstänks för grovt vållande till annans död. Det har också framkommit att det fanns flera orosanmälningar från vården angående barnens välbefinnande, att kommunen hade ett beslut på gång om omhändertagande och att det fanns en familj redo men att kommunen väntade och dödsfallen sedan inträffade.
”Alla som i yrket har kontakt med barn är enligt lag skyldiga att anmäla misstänkta missförhållanden. Om detta är gjort som det påstås kan man ju fråga sig varför inte socialnämnden gått vidare med anmälan. Uppenbarligen har något brustit. Sköter inte socialnämnden sina ålägganden kan det bli konsekvenser med bland annat JO-anmälningar. I värsta fall kan det väckas åtal mot en enskild tjänsteman”, säger Bengt Ivarsson till Smt men påpekar att det är ovanligt att åtal väcks mot enskilda tjänstemän.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook