Höglandet Jönköping Jönköpings län Nyheter

DOG AV ÖVERDOS – Nu döms bröderna till fängelse

Två bröder döms för åtta fall av grovt vållande till annans död för försäljning av fentanylanaloger på internet.

Södertörns tingsrätt dömer nu två bröder för åtta fall av grovt vållande till annans död. Åtta personer dog av förgiftning i Mullsjö, Hörby, Motala, Orsa, Ale, Halmstad, Åre och Enskede.

Bröderna har via en hemsida sålt nässprejer med fentanylliknande preparat. Åtta personer har avlidit efter att ha använt substanserna. Vid tidpunkten för försäljningen var preparaten inte narkotikaklassade, men är det idag. Det betyder att åklagaren inte kunde väcka åtal enligt narkotikastrafflagen. Åklagaren har istället väckt åtal för grovt vållande till annans död. Det är första gången ett sådant åtal prövas i Sverige.

Tingsrätten har bedömt att bröderna har varit oaktsamma och orsakat dödsfallen eftersom de sålt så farliga preparat till personer som kan antas använda dem som missbrukspreparat. Den äldre brodern döms till fem och ett halvt års fängelse och den yngre döms till fyra års fängelse. De avlidnas anhöriga får de skadestånd de begärt.

-Det är bevisat att bröderna känt till hur farliga de här substanserna är. Det är också bevisat att de vetat om att köparna har tänkt använda nässprejerna för missbruk. Sammantaget visar det att bröderna har varit oaktsamma och att de orsakat att personerna dött, säger Kajsa Hällje, en av domarna i målet, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook