Höglandet

DOM: Poliserna hade rätt att banka på fotbollsgalning med batong

Tingsrätten i Malmö friar de båda polismän som stått åtalade för misshandel alternativt tjänstefel efter att ha utdelat slag med batong mot en Hammarby-supporter.

En lördag i november förra året skulle Malmö FF och Hammarby spela en fotbollsmatch på Swedbank Stadion i Malmö. Matchen bedömdes som en högriskmatch och polisen hade beordrat en stor kommendering att tjänstgöra den aktuella dagen. Polisens strategi att hålla isär de båda supportergrupperna misslyckades redan före matchen efter att Hammarby-supportrar hade begett sig till Malmö FF-supportrarnas högborg vid Möllevångstorget.

Ett stort antal mörkklädda personer, vissa med maskering och tillhyggen i händerna, rusade runt på gatorna. Situationen var mycket kaotisk och tumultartad. När en polisbuss försökte dämpa folkmassans framfart på Norra Parkgatan sprang många förbi bussen. Flera poliser lämnade bussen och två poliser kom att utdela slag med batong mot en Hammarby-supporter.

Den ene polisen har berättat att han – trots att Hammarby-supportern sträckte upp händerna – kände sig hotad då denne hade ett hotfullt minspel och inte lydde hans order att lägga sig ner. Den andre polisen har beskrivit att han i ett senare skede skulle ”säkra” Hammarby-supportern som då låg på marken med händerna under kroppen och som trots att denne blev tillsagd att visa sina händer inte gjorde det.

Tingsrätten konstaterar att kraven är högt ställda när polisen överväger att använda våld men att de inte får ställas högre än att det finns en praktisk möjlighet att svara upp mot dem i det enskilda fallet.

– I den situation som rådde på platsen och som poliserna befunnit sig i har de haft rätt att använda våld. Våldet har med hänsyn till omständigheterna varit både befogat och försvarligt varför poliserna ska frias, säger rådmannen Anna Täcklind i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook