Nyheter

Döms för massavrättning – ska utvisas

Massavrättning i Syrien bedöms som grovt folkrättsbrott och ger fängelse på livstid.

Stockholms tingsrätt har under torsdagen dömt en 46-årig syrisk medborgare för deltagande i en massavrättning av sju personer i provinsen Idlib i nordvästra Syrien i maj 2012. Den åtalade har varit medlem i den islamistiska väpnade grupperingen Suleimans stridskompani och har själv skjutit en person med automatkarbin. Den åtalades invändning att avrättningen skett på order och avsett verkställighet av ett utdömt dödsstraff av en legitim domstol efter en rättvis rättegång har inte godtagits. Handlandet som skett i strid med den internationella humanitära rätten har bedömts utgöra grovt folkrättsbrott. Straffet har bestämts till fängelse på livstid.

I den pågående icke-internationella väpnade konflikten i Syrien har den åtalade anslutit sig till den islamistiska väpnade grupperingen Suleimans stridskompani i början av maj 2012. Han har kort därefter deltagit i en attack där sju soldater från den syriska regimen tillfångatagits. Soldaterna har mindre än två dygn senare skjutits ihjäl vid en massavrättning. Offren har inte kunnat identifieras. Den åtalade deltog i avrättningen och sköt en av de tillfångatagna soldaterna med automatkarbin. Händelsen filmades. New York Times publicerade filmen på sin hemsida år 2013. Den åtalade hade då tagit sig till Sverige där han senare fått permanent uppehållstillstånd och flyktingförklaring.

Den åtalade har invänt att han på order verkställt ett utdömt dödsstraff av en legitim domstol efter en rättvis rättegång. Med anledning av invändningen har tingsrätten tagit ställning till en rättsfråga inom internationell humanitär rätt som aldrig tidigare prövats av en domstol

– En stor fråga i rättegången har varit om en icke-statlig aktör kan upprätta egna domstolar för att upprätthålla lag och ordning inom ramen för en icke-internationell väpnad konflikt. Tingsrätten har kommit fram till att det i och för sig är möjligt under vissa givna förutsättningar. Men i det här fallet är det bevisat att det förflutit mindre än två dygn mellan tillfångatagandet av soldaterna och avrättningen. Bland annat därför är det uteslutet att avrättningen föregåtts av en rättvis rättegång där en legitim domstol dömt soldaterna till döden, säger rättens ordförande rådmannen Tomas Zander i ett pressmeddelande.

Sambandet mellan massavrättningen och den icke-internationella väpnade konflikten i Syrien gör att handlandet innefattar svåra överträdelser mot reglerna i internationell humanitär rätt. Sju personer har avrättats under synnerligen grymma former där offren tvingats lägga sig på knä, flera med bakbundna händer. Offren hade omfattande skador efter att ha blivit utsatta för misshandel och saknade helt möjlighet att försvara sig. Den åtalade döms därför för grovt folkrättsbrott.

Straffvärdet för brottsligheten är så högt att straffet har bestämts till fängelse på livstid. Den åtalade utvisas också från Sverige med förbud att återvända hit.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook