Döms för våldtäkt på två barn | Höglandsnytt
Jönköping

Döms för våldtäkt på två barn

Den 22-årige man som åtalats för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande under åren 2011–2013 döms av Jönköpings tingsrätt till fängelse ett år tio månader. Han ska även betala skadestånd till de båda målsägandena med 35 000 kr respektive 205 000 kr.

I början av december 2016 blev mannen häktad för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande. Mannen åtalades den 22 december 2016 för våldtäkt mot barn, alternativt sexuellt ofredande i ett fall och sexuellt ofredande i två andra fall (gäller barnet A) samt våldtäkt mot barn i flera fall (gäller barnet B).

Huvudförhandlingen hölls bakom stängda dörrar eftersom målet rörde sexualbrott och målsägandenas identitet skyddas av sekretess.

Tingsrätten har funnit mannen skyldig till sexuellt ofredande i tre fall (gäller barnet A) och våldtäkt mot barn i tre fall (gäller barnet B). När det gäller den första gärningen (mot A) har tingsrätten bedömt att det inte varit bevisat att den varit av sådant slag att den med hänsyn till kränkningens art och om­ständig­­heterna i övrigt varit jämförlig med samlag. Gärningen har därför bedömts i enlighet med åklagarens andrahandsyrkande som sexuellt ofredande.

Påföljden bestäms till fängelse ett år tio månader. Fängelsestraffets längd har satts lägre än vad som annars hade varit fallet, i enlighet med gällande praxis, eftersom mannen var 18 år när han förövade våldtäktsbrotten. Tingsrätten ska särskilt beakta den tilltalades ungdom när han eller hon begått brott innan han eller hon fyllt 21 år.

Mannen ådöms att betala skadestånd till den ena barnet (A) med 35 000 kr, allt för kränkning, och till det andra barnet (B) med 205 000 kr, varav 175 000 kr för kränkning och 30 000 kr för sveda och värk.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook