Jönköping

DRAMA: Ådalen 1931 – Tenhult 2018 – Militären mot folket

87 år efter att militären sköt ihjäl fem arbetare i Ådalen har militärer återigen gjort en insats för att stoppa medborgare (dock en insats av ett helt annat slag). Denna gång en helt oblodig insats mot en misstänkt brottsling i Tenhult.

Det är, enligt polisens presstalesperson Marcus Anefurs uppgifter under förmiddagen på måndagen, oklart om militärerna var uniformerade och beväpnade när de jagade en man i terrängen kring Tenhult under förmiddagen på söndagen.

Klart är dock att en privatperson inlett jakten på en inbrottstjuv efter kl 10 och fått hjälp av ett antal militärer, i storlek motsvarande en grupp inom en pluton.

Stölden ska ha begåtts vid ett inbrott på en av skattekollektivet finansierad anläggning i Tenhult. Jakten på den misstänkte tjuven gick vidare upp på järnvägen (vilket var anledningen till stoppet i tågtrafiken under söndagsförmiddagen).

Poliser larmades också och kunde till slut gripa en medelålders man som är känd av polisen sedan tidigare. Misstankarna mot honom gäller narkotikabrott och stöld genom inbrott.

Militären har sedan Ådalen 1931 inte rätt att sättas in mot den egna befolkningen men enskilda militärer kan i egenskap av privatpersoner ha rätt att göra envarsingripande mot en person som håller på att begå ett brott som har fängelse i straffskalan.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook