Eksjö Höglandet Jönköping Toppnyheter

DRAMA I EKSJÖ: Kunde inte BAJSA – det var HJÄRTINFARKT

Diagnostik och behandling av hjärtinfarkt försenades. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.

Anmälan gäller en tidigare frisk person som sökte akutmottagningen vid Höglandssjukhuset på grund av smärta i övre delen av magen. Kirurgjouren undersökte och bedömde att smärtan berodde på förstoppning. Patienten blev bättre efter att ha fått läkemedel mot förstoppningen och återvände hem med uppmaningen att återkomma vid försämring.

Patienten återkom dagen därpå på grund av smärta. EKG visade hjärtinfarkt och patienten skickades akut till Länssjukhuset Ryhov i Jönköping för ballongkärlsvidgning (PCI). Patienten skrevs ut ett par dagar senare och mådde då bra.

”Sannolikt hade patienten både förstoppning och hjärtinfarkt vid första besöket. Eftersom rutinen att alltid ta EKG vid smärta i övre delen av magen inte följdes vid första besöket på akutmottagningen, missades troligen hjärtinfarkten vid detta tillfälle. Konsekvensen blev att diagnosen och behandlingen försenades. Förseningen innebar inga långsiktiga konsekvenser för patienten”, berättar Elin Roos af Hjelmsäter, chefsläkare och ansvarig för lex Maria, i ett pressmeddelande.

Höglandssjukhuset i Eksjö har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook