Nyheter

Dramatik och förvirring i ostkakekvalet

Den första av tre kvalomgångar till finalen i ostkake-SM gebnomfördes på tisdagskvällen på Sandsjöfors värdshus. Den blev kaotisk – restaurangen som hade ansvaret för numreringen av bidragen blandade ihop korten helt.

Totalt ställde nio ostkakebagare upp i det här kvalet – åtta damer och en ung herre. Juryn, Erik Andersson. Jan Johansson, Tove Stenberg och Ingela Runeborn, tittade på ostkakef’ärger, bedömde konsistensen och så naturligtvis smaken.

Kampen om de tre finalplatserna var stenhård. ”Aldrig förr har kvaliteten varit så hög”, förklarade den ärrade jurymedlemmen Erik Andersson.

Tre skulle kvalificera sig till finalen i Vimmerby – men kampen var så jämn att man beslöt utöka antalet finalklara från Sandsjöforstävlingen till fyra.

Och så skulle de fyra finalklara presenteras – och då utbröt ett smärre kaos. Från köket, dit bidragen lämnats för uppvärmning, hade ostkakorna sedan gått till ett bord och försetts med ett nummer. Juryn hade då ingen aning om vem som solde sig bakom varje ostkaka.

När det var dags att presentera de fyra kvalificerade hade Jan Johansson och Erik Andersson fått en lista som inte stämde med verkligheten. Någonstans i köket hade förvirring uppstått.

Det kom i dagen när de fyra segrarna skulle ågterförenas med sina respektive bakverk. Resultatet: tandagnisslan, gråt och en stunds polsk riksdag.

Till slut kunde man enas om att dessa fyra gick till finalen i Vimmerby: Barbro Sandberg, Nässjö, Britt-Marie Andersson, Sävsjö, James Andersson, Braaås, och Karin Bårring-Sjö, Björköby.

De två närmaste dagarna ska nya kvaltävlingar hållas – i Högsby och i Kårrö. Den 14november äger den stora finalen rum i Vimmerby – och den dagen bjuder Ostkakans vänner alla som flyger och far från och till småländska flygplatser på nationalrätten.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook