Drömmen om idrottssverige fritt från våldsamheter

”Vi ser nu framemot att man från regeringens sida, med hjälp av de slutsatser som utredningen hittills kommit fram till, fortsätter arbetet för att förverkliga drömmen om ett Idrottssverige fritt från våldsamheter och brottslighet”.

Efter att Spanien återigen vunnit EM i fotboll, är en av årets största idrottshändelser nu avslutad. Under EM-veckorna har vi fått se en stor mängd högklassig fotboll och fans från hela Europa har mötts vid matcherna för att heja fram sina respektive lag.
Tyvärr har vi även fått se exempel på de tråkigare sidorna av detta, nämligen de våldsamheter och den brottslighet som alltför ofta inträffar i samband med större idrottsarrangemang. Under EM:s första vecka drabbade supportrar från Ryssland och Polen samman utanför arenan, vilket ledde till omfattande polisinsatser och att ett flertal supportrar fick föras till sjukhus.
I Sverige har vi under de senaste åren sett alltfler exempel på en våldskultur kring idrottsarrangemang och vikten av åtgärder inom detta område är därför stor.
För ett år sedan skrev vi en artikel om den utredning som regeringen tillsatt för att lämna förslag på åtgärder för minskad brottslighet och våldsamheter vid idrottsevenemang.
Vid det tillfället hade S, V, MP och SD just gått samman och tvingat igenom ett tillkännagivande om att in-föra en anmälningsplikt för idrottshuliganer. Vi påtalade då att detta var ett förhastat beslut, som allvarligt riskerar att inskränka människors rörelsefrihet. Detta är något som även regeringens utredare Björn Eriksson i efterhand instämt i.
I april presenterades ett delbetänkande där man redovisade de delar av utredningen som man nu hunnit klart med. Björn Eriksson sammanfattade de viktigaste slutsatserna i delbetänkandet enligt följande: stöd supporterkulturen, hitta personerna som ställer till bråk och skärp lagstiftningen. Detta är besked som vi välkomnar.
En av de stora frågorna är vem som ska stå för kostnaderna för säkerheten kring dessa evenemang. Det har under året hörts höjda röster för att lägga ytterligare ansvar på klubbarna och arrangörerna när det gäller de eventuella bråk och oroligheter som kan uppstå kring ett evenemang. Det är därför viktigt att man inom ramen för utredningen förutsätter att titta på ansvarsfördelningen mellan arrangörerna, idrottslagen, supportrarna och samhället.
Idrott är något som intresserar och samlar många olika människor i vårt samhälle. Detta är viktigt och ska stödjas. Att likt oppositionen tvinga fram ett ogenomtänkt förslag, som allvarligt riskerar att begränsa en del av människors grundlagsfästa rättigheter är inte en lösning på problemet.
Vi ser nu framemot att man från regeringens sida, med hjälp av de slutsatser som utredningen hittills kommit fram till, fortsätter arbetet för att förverkliga drömmen om ett Idrottssverige fritt från våldsamheter och brottslighet
Helena Bouveng (m),  riksdagsledamot Jönköpings län
Per Bill (m), vice ordförande i riksdagens konstitutionsutskott
[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]

Publicerat

i

,

av

Etiketter: