Höglandet

DU ÄR FRISK, sa läkare – Höglandskvinna blödde från livmodern

Kvinna fick felaktigt provsvar. Nu kommer anmälan.

En patient fick besked att cellprovet var godartat, trots att det visade cellförändringar. Landstingsledningen i Jönköpings län anmäler händelsen.

Anmälan gäller en patient som sökte vård för postmenopausal blödning (en blödning från livmodern via slidan som uppstår ett år eller senare efter att personen har passerat klimakteriet).

Rutinmässig provtagning genomfördes och patienten meddelades via telefon att testresultatet inte visade några förändringar.
Cellprovet visade dock cellförändringar, något som inte uppfattats av personalen som lämnade beskedet och detta ledde till att patienten inte planerades in för uppföljning enligt klinikens rutiner, kommunicerar Elin Roos af Hjelmsäter, chefsläkare på Höglandssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Ett år senare uppmärksammades att uppföljande provtagning inte genomförts enligt rutin. När patienten lämnade nytt prov var detta godartat.
”Så detta ledde inte till några konsekvenser för patienten. Dock hade fördröjningen kunnat innebära en ökad allvarlighetsgrad gällande cellförändringarna”, enligt Roos af H.

Landstingsledningen har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning hos myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook