Eksjö Höglandet Nässjö Vetlanda

Du glömmer det viktigaste – därför slår inbrottstjuven till


Det finns många enkla åtgärder att vidta för att förebygga inbrott. Förutom grannsamverkan kan det också handla om något så simpelt som att minnas att låsa dörren. Undersökningen Svenskarna och Trygghet visar dock att många svenskar glömmer just vanliga säkerhetsåtgärder som att låsa dörren eller stänga sina fönster när de lämnar sina hem.

Svenskarna och Trygghet, en rapport framtagen av Kantar Sifo på uppdrag av hemlarmsföretaget Verisure, visar att drygt var tredje svensk oroar sig för att bli utsatt för inbrott.

Samtidigt visar undersökningen att befolkningen o a glömmer enklare inbrottsförebyggande åtgärder när man lämnar bostaden. 42 procent uppger att de någon gång har glömt att låsa ytterdörren, 32 procent har råkat lämna fönster eller altandörr på glänt och uppemot 29 procent har glömt nycklarna i dörrlåset när de lämnat hemmet.

– Vår rapport visar att det är vanligt att glömma enklare åtgärder som kan förhindra ett eventuellt inbrott. Dessa åtgärder är särskilt viktiga när man reser bort, som många gör under exempelvis påsken. Dubbelkolla alltid att dörrar är låsta, fönster stängda och se till att ett eventuellt larm är aktiverat, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure, i ett pressmeddelande.

Tips för att förebygga inbrott:
• Om du inte redan är aktiv i en grannsamverkansgrupp, se över hur du kan vara det.
• Prata med dina grannar och informera dem när du är borta under längre perioder.
• Skaffa timer till din belysning. En lampa som lyser konstant säger knappast något om ägarna är hemma eller inte, men belysning som tänds och släcks i olika rum kan ge intrycket av att bostaden är full av liv.
• Se till att ha rimliga säkerhetsåtgärder, så som larm och säkerhetsdörr.
• Dubbelkolla att dörrar och fönster är stängda och låsta.
• Låt inte dyra föremål ligga synliga i fönster.
• En full brevlåda innebär för tjuven ett tomt hem: fråga därför en granne eller bekant om denne kan tömma brevlådan.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook