Höglandet Jönköping Jönköpings län Nässjö Vetlanda

DU KLARAR DIG INTE! Stor varning för svaga isar

Räddningstjänsten i Jönköpings län varnar nu för att isarna är väldigt osäkra och skiljer mycket på olika platser.

Isarna kan vara förädiska. Om ni ska ut på isen, var försiktiga och använd rätt utrustning, meddelar Höglandets räddningstjänstsförbund.

– Det är lätt att tro att bara för att någon har lyckats ta sig ut på isen så är den säker. Har du inte kunskap om isen och vet vilka ställen du ska undvika så är det lätt att hamna på tunn is och olyckan är ett faktum, säger Carina Västerek, säkerhetssamordnare på räddningstjänsten i Jönköpings kommun, i ett pressmeddelande

Om det finns tjock, fin is på en sjö så är det inte säkert att en annan sjö är likadan. Det gäller alltid att kontrollera hur isen ser ut och vilken tjocklek den har. Räddningstjänsten rekommenderar alltid att isen ska vara minst 10 cm tjock för att gå på. Du måste ha en ispik, isborr eller liknande för att kunna testa isen vartefter du tar dig framåt.

Under söndagen gick en man genom isen på Spexhultasjön i Nässjö. Han kunde räddas eftersom flera personer befann sig i närheten.
Carina Västerek uppmanar alla att ha med sig tre viktiga saker när man ger sig ut på isen: Kunskap, rätt utrustning och sällskap.

– Utan utrustning och sällskap är det svårt att klara sig om olyckan är framme. Du kyls ned väldigt snabbt och då får kroppen svårt att agera. Kunskapen är ju viktig för att veta hur du ser farorna och undvika att en olycka händer, säger Carina Västerek.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook