Höglandet

Du kommer att dö innan julklappsutdelningen – så här överlever du

Trafikverket och polisen uppmanar nu bilister att ta det lugnt på vägarna under jul- och nyårshelgen. Runt två miljoner människor kommer att vara ute på vägarna.

I år finns det bra förutsättningar för att planera sin resa så att man undviker de mest trafikintensiva tiderna, eftersom jul- och nyårsafton inträffar på en måndag. Julhelgen är alltid olycksdrabbad, och enligt Transportstyrelsens statistik omkommer i genomsnitt femton personer per år under jul och nyår.

– Om det är möjligt, välj en väg som har mitträcke. ­Mittseparerade vägsträckor räddar cirka 80 trafikanters liv varje år, och vägräcken förhindrar dessutom allvarliga mötes- och singelolyckor. Utöver det är det viktigt att hålla ordentliga avstånd, inte ta några onödiga risker och att anpassa sitt körsätt efter väder och väglag. Kontrollera också att bilens lampor fungerar ordentligt innan resan påbörjas. Och till sist, låt passagerare i bilen ta hand om mobilen, säger Göran Holmberg, Verksamhetssamordnare på Trafikverkets trafikledning syd, i ett pressmeddelande.

Polisen poängterar att det är ganska enkelt att välja ett förhållningssätt i trafiken som medverkar till att faktiskt rädda liv.

– Jul- och nyårshelgerna är bland de mest trafikintensiva helger vi har. För att alla ska komma fram ordentligt krävs det att alla i trafiken hjälps åt. Alla förare bör se till att bilen är i gott skick och att den har ordentliga vinterdäck. Sedan måste alla anpassa hastigheten efter gällande väglag och hastighetsbegränsning, hålla avstånd till framförvarande bil samt vara nyktra. Om alla hjälps åt med detta, så kommer vi att få en säker jultrafik och alla kommer fram dit de ska, säger Robert Loefell, presstalesperson Polisen Region Syd.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook