"E-sportare går inte ut och skjuter folk" – unik idrottssatsning i Sävsjö kommun | Höglandsnytt
Sävsjö Sport

”E-sportare går inte ut och skjuter folk” – unik idrottssatsning i Sävsjö kommun

Inför datorspelsfestivalen Dreamhack i Jönköping har flera e-sportare laddat upp med ett träningsläger i Vrigstad, en unik satsning på den än så länge undanskymda e-sporten. ”Det finns många förutfattade meningar”, säger projektledare Stellan Streiffert.

Julia Kiran, en av Europas bästa CSGO-spelare. Foto: Stellan Streiffert
Julia Kiran, en av Europas bästa CSGO-spelare. Foto: Stellan Streiffert

Flera e-sportare har laddat upp i Vrigstad med mental träning och rådgivning när det gäller mat och motion från lärare på Aleholmsgymnasiet.
E-sport skiljer sig från dataspelande hemma lika mycket som seriespel i fotboll från att sparka boll mot en husvägg, menar Stella Streiffert.
”Det finns många förutfattade meningar. E-sportare är inte feta tonåringar som äter chips i källaren, blir våldsamma och går ut och skjuter folk”, säger Stellan Streiffert och menar att vuxna och samhället måste ta e-sporten på allvar och börja engagera sig på samma sätt som när det gäller etablerade idrotter/sporter.
”Det är en av våra största ungdomsrörelser och folk bryr sig inte”.

BC-Starcraft2-spelare. Foto: Stellan Streiffert
BC-Starcraft2-spelare. Foto: Stellan Streiffert

Någon som bryr sig dock är EU och Sävsjö kommun som gemensamt satsat pengar på boot camp (träningsläger) i Vrigstad, ett läger som innehållit mental och fysisk träning, kostrådgivning med mera.
”Du hittar inga otränade, överviktiga, chips- och colakonsumerande spelare i seriös esport. Det finns esportspelare med här som också spelar eller har spelat seriespel i innebandy och som tävlar i Ironman”, säger Stellan Streiffert och berättar att satsningen i Vrigstad är Sverigeunik.
”Det är verkligen nytt att kommuner går in och satsar”.

Dataspelen består till viss del av strategiska krigsspel men också andra typer av fredligare spel.
Nu ska en utvärdering ske av Bootcamp och projektet pågår ytterligare ett år.
[Henrik Simonsen]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook