Höglandet Jönköping Jönköpings län Toppnyheter

Efter 25 år – lokal läkare hyllas för sin cancerforskning

Maria Ekholm, överläkare vid onkologkliniken på Ryhov, har i sin forskning visat den betydelse som läkemedlet Tamoxifen har vid behandling av hormonberoende bröstcancer. Ett arbete som gör henne till mottagare av Region Jönköpings läns vetenskapliga pris 2016.

Foto: Mikael Bergström, region Jönköpings län

Priset delades ut vid inledningen av regionfullmäktiges sammanträde under tisdagen och är på 10 000 kr.
– Först och främst är det ett kvitto på att Region Jönköpings län uppskattar det arbete som jag och mina medarbetare lagt ner, och det känns sporrande att arbeta vidare med materialet, säger Maria Ekholm i ett pressmeddelande.

Tamoxifen brukar ges som tilläggsbehandling efter hormonberoende bröstcancer för att minska risken för återfall och död i sjukdomen. Tidigare har det varit oklart vilken betydelse läkemedlet har på mycket lång sikt.

Studien som omfattar 564 kvinnor som på 1980-talet opererades för bröstcancer visar efter 25 års uppföljning att risken att dö i bröstcancer var 27 procent lägre i gruppen som behandlats med Tamoxifen.

Men många kvinnor avbryter behandlingen eftersom den kan ge klimakterieliknande biverkningar som svettningar, vallningar och torra slemhinnor.

– Den rekommenderade behandlingstiden är idag 5-10 år. Det ska vi inte ändra på, men förhoppningsvis kan våra resultat övertyga de kvinnor som tidigt vill avbryta behandlingen om vikten av att åtminstone hålla ut under 2-3 år, den viktigaste tiden, säger Maria Ekholm.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook