Höglandet Jönköping Jönköpings län

Efter BMW-ligornas härjningar: chockökning av antalet stölder


Under 2016 har stölderna av navigationssystem, airbags och huvudstrålkastare ökat med 73 procent jämfört med 2015. Det visar den senaste statistiken som branschorganisationen Larmtjänst nu offentliggör. Jönköpings län är med på den dystra topplistan, inte minst p g a de olika BMW-ligornas härjningar

Stölderna av bildelar ökade dramatiskt under 2016. Under året har 3333 stölder av navigationssystem, airbags och huvudstrålkastare inträffat vilket kan jämföras med 1926 stöldtillfällen under 2015. En ökning med 73 procent. Även skadekostnaderna har ökat och redan efter årets fem första månader hade man passerat skadekostnaderna för helåret 2015. Skadekostnaderna för stölderna av de tre komponenterna har under året uppgått till 212 miljoner kronor vilket kan jämföras med drygt 104 miljoner för 2015. Detta är en ökning med 104 procent.

– Det är viktigt att vi bekämpar denna typ av vardagsbrottslighet eftersom det skapar otrygghet hos allmänheten. Det finns tyvärr bilägare som blivit utsatta för stölder både två och tre gånger, säger Mats Galvenius, VD på Larmtjänst, i ett pressmeddelande.

Mellan april och augusti var det en viss nedgång av stölderna, en trend man även kunnat se från tidigare år. Möjligen är stöldligorna mindre aktiva under den ljusa årstiden. Under hösten har stölderna dock ökat igen, främst under november och december månad.
”I slutet av 2016 har polisen gjort ett flertal gripanden och vi hoppas kunna se effekter av detta i början av 2017”, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

Storstadslänen är mest drabbade av stölderna under året. Stockholms län är särskilt drabbat och hade under 2016 1738 stöldtillfällen. I Västra Götaland har man under året haft 642 stöldtillfällen, i Skåne 407 stöldtillfällen, i Halland 126 stöldtillfällen och i Jönköping 73 stöldtillfällen.

BMW, Mercedes, Volvo och Volkswagen är de mest stöldutsatta fabrikaten. BMW har drabbats av 2024 stöldtillfällen, vilket motsvarar 61 procent av samtliga bildelsstölder under året. Mercedes drabbades av 383 stöldtillfällen vilket är en ökning jämfört med 2015. Stölderna från Volvo och VW har däremot minskat jämfört med 2015 och under året har dessa fabrikat drabbats av 302 respektive 260 stöldtillfällen.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook