Debatt Eksjö Opinion

Efter centerns köttutspel – planerar nytt parti i Eksjö kommun

”Alliansen är regeringstrött, det är i sådant tillstånd dessa tokiga förslag dyker upp. Min fråga är: vill centern sitta i fullmäktige? Vi är många som vill ha ett nytt parti”, skriver Lars-Håkan Halldin i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt på tal om centerns förslag att minska köttätandet.

[adrotate banner=”6″]

Centerns kommunalrådskandidat efter Lennart Bogren, Sonny Kongseryd uttalar sig som den vise centerman han är: Vi måste minska köttätandet, återgå till en kost som rådde på 1960-talet. Jag ställer frågan vilka miljöbevis har han för detta?

Lite konsumentupplysning. Kyckling, ägg och gris är i stort strikt vegetariska produkter, de är nämligen omvandlad spannmål till kött. Kalla det en förädlad vegetabilisk produkt. Dessutom en stor koldioxidsänka. Så länge grisen lever finns koldioxiden och växthusgaserna mellanlagras i köttet. Det foder och vatten djuret äter omvandlas till energi, kött och avföring. Avföringen kan omvandlas till energi som biogas och torrsubstansen som blir över är dels utmärkt gödsel och dels bränsle i ett energiverk.

Visst grisen och kycklingen andas lite och släpper ut koldioxid, det gör Sonny Kongseryd också, vi kräver inga övriga restrektioner på honom. Grisens koldioxid återgår i kretsloppet till biomassa.

Det som Kongseryd menar att vi borde valt, äta spannmålen direkt istället för att gå via ägget, grisen och hönan. Det hade blivit mycket gröt.

Kongseryd irriteras av att kossan betar, äter lite spannmål, omvandlar allt detta till kött, mjölk, energi och avföring. Visst kossan rapar en del och släpper ut metan. Kretsloppet från luftburen koldioxid till gräs och spannmål via fotosyntesen som omvandlas till kött, mjölk och gödsel innebär att det knappast läcker någon koldioxid. Kongseryd menar väl inte vi skall låta bli dricka mjölk…

Om Sonny gick ut på sin egen gård med penna och block ser han när han mäter virkesförrådet och biomassaförrådet på åkern vilka jättevolymer växthusgaser som är bundit i detta. Mäter han bara skogens bonitet är absorbering av växthusgaser jättelik och gårdens utsläpp från djuren och traktorerna är ringa i förhållande till detta. Problemet uppstår i Eksjö där grönytor och biomassa är få och utsläppen stora.

Frågan är, räcker världens åkerarealer till för att odla den mat som krävs? Svaret är tveklöst ja. Odla upp mer mark. Problemet är priset, vem som skall betala vad det kostar. När den fattiga miljarden människor når medelklass är inte problemet maten. En rik och allsidig kost är en del i välfärden. Det som är ett problem är prylar, möbler, hus vägar och mycket annat.

Det andra problemet är stadsplaneringen som äter åkermark och hur vi knyter samman kommunikationer, boende arbete med spårbunden trafik. Det är här vi skall jobba med problemen inte vad vi har på tallriken.

Kongseryd, låt Eksjöborna genom kloka val i butik reglera denna fråga med ett kommersiellt val i butikshyllan. Vi undanber oss klåfingriga politiker i butiken, på dagis, skola och äldreomsorg. Barn och gamla skall ha en allsidig kost av kött, mjölk, grönsaker mm och de skall själva göra valet

Jag får nog putsa upp de politiska stövlarna och engagera mig i Eksjöpolitiken vi är många som vill ha ett nytt parti. Alliansen är regeringstrött, det är i ett sådant tillstånd dessa tokiga förslag dyker upp. Min fråga är Vill Centern sitta i fullmäktige. Först var det en vinglig färd mot skattehöjning och nu begränsningar av maten…. tack det räcker långt.

Brännelund –  Eksjö 
Lars-Håkan Halldin, Landsbygdspartiet

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

2 Comments

 1. Jag tycker de styrande i Eksjö ska ägna sig åt viktigare saker än vad folk äter!
  Några förslag:
  – Ta tag i skolorna så att de får en ekonomi värd namnet
  – Stoppa de skenande IT-kostnaderna
  – Engagera er i att minska den administrativa delen i kommunen. Det kan inte vara rimligt med en så stor organisation för en så liten kommun som Eksjö.
  – Se över all lyxkonsumtion! Arenor som dessutom ska konkurrera med andra aktörer. Ska en kommun verkligen syssla med sådant?
  – Lägg er inte i verksamheter som fungerar. Tänker på intraprenaden inom äldreomsorgen. De vill inte ha en ”enhetschef” som sitter och vänder papper hela dagarna!

  Det är många i kommunen som önskar se avhoppade politiker bilda eget parti i stil med Vetlanda Framåtanda. Men valfläsket kommer nog fram i vanlig ordning framöver, det är ju snart 2014. Problemet en del politiker antagligen bävar över är att folk idag har tröttnat på vanstyret som varit de senaste 6-7 åren.

Kommentarer avstängda