Efter dödsolyckan – krav på skärpt straff för rattfyllon som skadar människor | Höglandsnytt
Debatt

Efter dödsolyckan – krav på skärpt straff för rattfyllon som skadar människor

”MHF kräver en skärpt syn på vållandebrott som skett i samband med rattfylleri”, skriver företrädare för Motorförarnas Helnykterhetsförbund i ett opinionsinlägg bl a efter att en kvinna nyligen omkommit i en olycka med ett rattfyllo.

Om man kör rattfull och dödar någon i sin framfart så får man gå hem efter omplåstring. Det hade aldrig accepterats om brottet skett på annat sätt än i trafiken. Det är orimligt att någon som så brutalt brustit i sitt omdöme bara ska få gå hem i väntan på åtal. Trafikbrott måste ses lika allvarligt som andra brott.

En man kör på fyllan i Karlskrona. En kvinna dör en våldsam död.

”Den 32-årige mannen är tidigare känd av polisen. Han har medgivit att han druckit alkohol, och saknar körkort. Han erkänner också grovt vållande till annans död, men förnekar att han kört vårdslöst. Han återfick friheten efter förhör.” (från tidningen Sydöstran)

Vi ställer oss mycket tveksamma till om han hade fått åka hem efter omplåstring och blodprov om han hade skjutit ihjäl kvinnan. Men nu verkar inställningen vara: ”Han var ju på fyllan, så han får gå hem så länge.”

Är det denna syn vi vill ha på att människor körs ihjäl i trafiken av rattfyllerister?
–Nej, säger vi på MHF.
Det är kränkande för det allmänna rättsmedvetandet och inte minst för de anhöriga till offret att föraren får gå hem efter förhör.

Nu är det hög tid att damma av Thomas Bodströms departementspromemoria från 2006 ”Vållandebrotten i trafiken” som både Alliansregeringarna och S/MP regeringen har lagt en våt filt över. Thomas Bodström hade modet att föreslå skärpningar i synen på rattfylleribrott

Nu vill vi se verkstad från regeringen. Människor som tar andras liv kan vi inte bara släppa ut i samhället igen som om ingenting har hänt. Vi har Märstahändelsen i färskt minne då en annan berusad man tog en kvinnas liv. Nu hände det i Karlskrona. Med denna riskgrupp – som inte bryr sig om de har körkort eller rattfulla – ute i trafiken utsätts oskyldiga dagligen för livsfara.

Det är helt orimligt att en människa som så brutalt brustit i sitt omdöme bara ska få gå hem i väntan på åtal.
Trafikbrott måste ses som andra brott.

Ta fram Bodströms förslag och gör lag av det.

Göran Sydhage, VD MHF

Lars Olov Sjöström, Trafiksäkerhetschef MHF

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook