Eksjö Småland

Efter Eksjöbranden – nu sprider sig oron


Branden som härjade i Gamla stan i Eksjö har nu fått folk att tänka till i andra småländska städer med kulturhistoriskt värdefulla kvarter och oron är stor.

I Västervik finns flera kvarter med gammal träbebyggelse som anses mycket värdefull. Men där finns inte alls samma beredskap för en brand som i Eksjö.
”Något sprinklersystem finns inte i trähuskvarteren i Västervik. Det är privata ägare till husen och det är inte lätt att komma med retroaktiva brandskyddskrav. Vi kan inte gå in hos människor hur som helst. Det får vi inte”, säger räddningstjänstens Roger Landelius till Västervikstidningen.
Det finns inte heller någon särskild plan för vad man ska göra om en brand bryter ut och räddningstjänstens personalantal sätter också begränsningar.
100 brandmän kämpade mot elden i Eksjö.

Också bland trähusen på Kvarnholmen i Kalmar saknas sprinklersystem, däremot finns en utarbetad plan för vad som ska göras om det börja brinna.
”Trähusen ägs till största del av privatpersoner. Det är inte rimligt att tro att de ska lägga de stora summor krävs för ett sprinklersystem”, säger Gert Friberg, räddningschef i Kalmar, till Svt.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook