Efter Höglandsbesöket – nu går ministern i taket | Höglandsnytt
Ekonomi Höglandet Toppnyheter

Efter Höglandsbesöket – nu går ministern i taket

Byggandet har slagit i taket, konstaterar bostadsminister Peter Eriksson (MP), rapporterar Hyresgästföreningens tidning Hem & hyra. Orsaken stavas brist. En brist som innebär både utmaningar och möjligheter till stor tillväxt på Höglandet.

Ministerns slutsats kommer kort efter att han nyligen besökt Höglandet.
Men bostadsbyggandet håller fortfarande bara knappt jämna steg med folkmängdsökningen. Istället handlar det om brist på arbetskraft.

– Vi ligger nära vad byggindustrin klarar av kapacitetsmässigt. Det går inte att nå mycket högre.När man frågar byggindustrin vad som är hindret för att producera mer är efterfrågan inte längre en faktor. Den helt dominerande faktorn är arbetskraften, säger Peter Eriksson till Hem & hyra efter Höglandsbesöket där han bl a träffade företrädare för träindustrin och för bostadstillverkare i Nässjö och Eksjö kommuner.

I år pekar prognoserna från bl a Boverket mot ca 65 000 nya bostäder. Sedan kan det inte bli mer eftersom det saknas personal. Det råder brist på främst ingenjörer, lantmätare, handläggare och arbetsledare.Samtidigt ökade folkmängden med närmare 150 000 personer ifjol och något liknande väntas i år, vilket innebär att det egentligen skulle behövas ca 80 000 nya bostäder för att täcka behovet.

Bostadstillverkningen tillhör en av Höglandets viktigaste näringar.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook