Efter SMHIs brutala prognos: Bevattningsförbud införs NU | Höglandsnytt
Hultsfred Toppnyheter

Efter SMHIs brutala prognos: Bevattningsförbud införs NU


Torkan kommer i år också. Den som lever får se. SMHI spår en torr sommar och både Hultsfreds och Högsby kommuner inför nu bevattningsförbud.

Bevattningsförbud införs i Hultsfred och Högsby kommuner 1 maj-30 september eftersom grundvattennivåerna ligger cirka 20 centimeter lägre än vid samma period förra året som redan det var ett torrt år.

Den 18 april beslutade förbundsdirektionen för Östra Smålands Kommunalteknikförbund att införa bevattningsförbud från den 1 maj. Dricksvattnet ska i första hand användas till matlagning, dryck och hygien. Kommunen vill minimera risken för att till exempel äldreboenden, förskolor och näringsliv blir utan vatten.

Anledningen till bevattningsförbudet är att grundvattennivåerna ligger långt under de normala för årstiden. oktober 2016-mars 2017 varit fattig på nederbörd med en torr höst och en snöfattig vinter. Regn under vår och sommar når inte grundvattnet utan tas upp av vegetationen

– Vi är väldigt beroende av att det kommer större nederbördsmängder framöver men SMHIs prognoser visar att sommaren 2017 även den kommer att bli fattig på nederbörd. Därför vill vi vara ute i god tid med det här bevattningsförbudet innan det blir riktig vattenkris, säger Lars Lundgren, avdelningschef VA/renhållning på Östra Smålands Kommunalteknikförbund, i ett nyhetsmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook