Efter storbolagets avhopp – nu är Barnfilmbyn i fara | Höglandsnytt
Ekonomi Eksjö

Efter storbolagets avhopp – nu är Barnfilmbyn i fara

Om det ska bli någon Barnfilmby i Mariannelund måste en ny aktör gå in med flera miljoner kronor eftersom stora byggbolaget Peab hoppat av satsningen.

LÄS MER: Byggbolaget hoppar av storsatsningen i Eksjö kommun
Frågetecknen börjar hopa sig kring prestigeprojektet i Mariannelund som är tänkt bli en stor turistmagnet centrerat kring filmatiseringarna av Astrid Lindgrens verk. Satsningen har svällt från tankar på en liten utställning för några år sedan till en satsning på tiotals miljoner kronor med stora aktörer inblandade. Samtidigt som satsningen svällt har det också försenats, totalt ett par år.
LÄS MER: Storvinst – får 7 miljoner av Postkodlotteriet
Under sommaren har det stått klart att jättebolaget Peab som skulle gått in med flera miljoner kr hoppar av satsningen. Hur bolaget, som efter köpet av Nannylundsområdet verkar vara på god fot med kommunledningen, kunnat hoppa av ingånget avtal är ännu oklart. Vem som ska gå in med de miljoner som nu saknas är också oklart liksom om det överhuvudtaget blir någon Barnfilmby och i så fall hur mycket mer skattebetalarna i Eksjö kommun måste gå in med.
Farhågor har väckts inom delar av kommunledningen om att det gått för mycket pengar till ett osäkert projekt och att de många miljonerna som kommunen redan pytsat in hade kunnat placeras på bättre platser. Samtidigt markberedningen och en breddning av rv 40 vid byggarbetsplatsen inletts.
Frågorna väntas dock inom kort få ett svar. Ett möte hölls i förra veckan med bl a företrädare för kommunen och imorgon tisdag väntas kommunledningen lägga korten på bordet vid en pressträff.
LÄS MER: Går in med sex miljoner – Barnfilmbyn kan byggas

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook