Eksjö Höglandet Nyheter Vetlanda

Eksjö har högst ungdomsnbrottslighet – Vetlanda lägst

Av Höglandskommunerna har Eksjö kommun den högsta anden ungdomar dömda för brott, Vetlanda kommun har en av de lägsta andelarna ungdomsbrottslingar i Sverige, visar en kartläggning av Svt.

Andel lagförda ungdomar i Eksjö kommun är lika hög som i Jönköpings kommun: 6 procent, visar undersökningen.
58 st ungdomar i åldern 15 till 19 år i Eksjö kommun har dömts för brott.

I Vetlanda kommun är motsvarande andel bara 3 procent, en av de lägsta noteringarna i hela Sverige.  I Vetlanda kommun är bara 62 ungdomar dömda för brott trots att kommunen är över 1,5 gånger så stor som Eksjö kommun.

I Sävsjö kommun har 4 procent (32 st) av ungdomarna dömts för brott och i Nässjö kommun 5 procent (109 st).

I Jönköpings kommun har 469 ungdomar dömts för brott, 6 procent av totala antalet ungdomar.

[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

4 Comments

 1. Hoppsan. Där fick signaturen ”Klarsynt” nåt att fundera på. Han framhäver ju alltid Eksjö som om det vore världens bästa stad och Nässjö den sämsta/farligaste. Observera att jag personligen inte har synpunkter på detta utan tycker bara det va lite kul med tanke på ”Klarsynts” åsikter. Jag gillar både Eksjö och Nässjö.

 2. Det kan ju finnas ett mörkertal i detta. Finns det inga synliga poliser så minskar ju benägenheten att anmäla brott.

 3. ”Svårigheter med slutsatser
  Att göra analyser och dra slutsatser om andelen dömda i ett område är svårt. Beror en ökning på att rättsväsendet har arbetat mer effektivt och lagfört fler eller beror det på en faktisk ökning av brottsligheten? En minskning kan ju även bero på att polis och rättsväsende har arbetat mindre effektivt. Dessutom visar siffrorna bara antalet ungdomar som någon gång har dömts för ett brott, en ungdom kan ha begått flera brott men får samma effekt i statistiken som någon som fällts en gång.

  Siffrorna säger inte heller något om brottsligheten i själva området, bara hur många unga dömda som bor där. Till exempel kan ett område med ett affärscentrum och många krogar upplevas som stökigt och ha många anmälningar men ha låga siffror på antal dömda.”

  http://www.svt.se/nyheter/ekonomi/sa-har-vi-gjort-undersokningen

 4. Eksjös höga siffra kan nog med viss säkerhet tillskrivas de olika behandlingshem som finns på orten. Ungdomsbrottslingar som rymmer och hittar på elände.
  Sen är ju Eksjö kommun inte direkt ofta omnämnt när det kommer till att hitta på aktiviteter riktade mot ungdomar. Jajo, en eventhall i all ära men den får visst inte vem som helst boka enligt tidigare artiklar.

Kommentarer avstängda