Eksjö Nyheter

Eksjö kommun: ”Vi har ingen finansiering för ensamkommande flyktingbarn”

Eksjö gymnasium får inga pengar för att ta hand om ensamkommande flyktingungdomar och om ungdomarna ska få en ordentlig utbildning måste andra gymnasieprogram läggas ner, befarar ledningen för gymnasiet.

Eksjö gymnasiums rektor har utrett kostnader och intäkter som gymnasiet har för att ta hand om ensamkommande flyktingbarn/ungdomar.
Det visar sig att finansiering saknas. Budgeten påverkas därmed negativt, inte minst eftersom antalet ensamkommande flyktingungdomar på gymnasiet ökat från 4 till 25 på två år.

I gymnasiets redovisning framgår att ungdomarna är allt från analfabeter till familjeförsörjare eller färdigutbildade redo för högskola.

Om de ensamkommande flyktingungdomarna ska ges en bra utbildning med de pengar som finns idag måste gymnasiet spara in på annat håller eller lägga ner gymnasieprogram, förklarar rektor Ann-Sophie Larsson.

Nu ska Eksjö kommun titta över hur bidragen för ensamkommande flyktingbarn fördelas i kommunens olika verksamheter. Kommunen ska också lägga till flyktingungdomarna i befolkningsberäkningarna för att få rätt kostnadsunderlag för gymnasiets verksamhet.

[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

14 Comments

 1. Eksjö kommun hittar säkert ett bra sätt att finansiera barnen på,varför bara lägga ner ett gymnasieprogram,fortsätt med att tex lägga ner skolor eller äldreboende,det är ju Sveriges framtid det handlar om och det är ju baaarrrnnn.För Eksjös politiker är väl detta en enkel fråga när det gäller att prioritera?

 2. Kanske dags för Nässjö kommun att börja titta på kostnaderna för invandringen. Men där stoppar de hellre huvudet i sanden.

 3. Vad härligt! Snåla in på VÅRA egna barn och pensionärer. Våra egna barn behöver ingen rejäl utbildning. Det ska ju de ensamkommande ”barnen” ha istället. Vi har alldeles för många arbetslösa unga just nu, ska vi då göra så att våra egna barn inte får den utbildning de vill, samtidigt som vi tar in fler folk och gör ännu mer ungdomar arbetslösa?
  Underbar logik från kommunen!

 4. ni har gått en väg som raserar sverige ..och vilken garanti ger ni oss svenskar att dessa kommer i arbete och ger tillbaka …det är en väldig konstig verksamhet ni utför ..och vilka arbeten har ni sen tänkt ta fram …kom inte med önsketänkande utan se hur verkligheten ser ut …och vi frågar oss oxå att betala för dessa i 50 år som regeringen föreslår …när antalet arbetande minskar …har ni inte märkt att det är 26 miljoner arbetslösa inom eu …hur tror ni de ska kunna köpa på våran export som har minskat ..sen en beräkning att hushållen ska konsumera när fler och lever på bidrag …kommun efter kommun går på knäna för att ni sätter deras livkvalitet före sveriges bästa ….det kommer bara att lägga ner arbetet och låta dessa nykomlingar ta över allt ansvar för sveriges bästa och låt de ta över politiken oxå så lämna era platser omgående ..så får vi se hur det går …

 5. Men inte skall man väl ställa grupper mot varandra…? Det finns väl en outtömlig kista av pengar i Sverige.

 6. Fler duktiga ungdomar är precis vad Eksjö behöver! Ungdomar som inget hellre vill studera och arbeta och integrera i samhället ses väl ändå som en tillgång eller? Vad är problemet? Lätt för kommunen att gå ut med att det är hos just detta programmet pengar måste tas från annat håll för att finansiera. För så fort det gäller invandring skylls det på invandrarna. Folk är inte direkt sena i att döma utan kunskap i ämnet. Skulle dem däremot gått ut med att det var ett annat program för ”vanliga ungdomar” som inte hade ekonomi och skulle läggas ner. Hur skulle reaktionen bli då!? Troligtvis arga elever och föräldrar som samhället stod bakom. Jag rekommenderar alla starkt att skaffa mer kunskap i ämnet invandring. Istället för att döma ut och tala illa om en stor del av våran befolkning som vare sig ni vill eller inte vill är svenska medborgare!
  /hälsningar en ung utbildad arbetsför ungdom i Eksjö som på grund av människors tunnelseende är på väg att flytta ifrån kommunen.

  1. Ett problem är att det oftast inte är varken flykting- eller barn, ibland inte ens ensamkommande (i varje fall om man litar på Norge och Finland som kollar detta). Varför ska dessa ynglingar med tveksamma skäl bekostas med stöd på över 500 000 kr/år när vi har svenska ungdomar som behöver utbildning och jobb? Kolla uppdrag granskning för någon vecka sedan för intressant reportage.

 7. Jag tycker att diskussionen oftast handlar om att någon annan får ta hand om flyktingarna…., helst någon med extremt låg arbetslöshet samt pengar i överflöd…..
  Vakna…, världen blöder överallt, vi måste alla hjälpas åt.

 8. Kanske dags för folk lite varstans att vakna upp från sina rosenröda idealistdrömmar.
  Vad än Pk fascisterna säger så måste ökad inflyttning av flyktingar till din kommun betalas, och eftersom det inte finns en guldgruva i dom flesta kommunerna så måste pengarna tas från ngt annat.
  Sen är frågan är om vi gör dessa flyktingar en tjänst genom att ta emot dom. Ja dom behöver inte svälta och dom får en bostad.
  Men; Utsikterna till att få ett jobb och en trevlig bostad utanför stadens getto är lika med noll. Gå arbetslös i flera år kan göra vem som helst utslagen.

 9. Det pratas bara om kostnader men de här ungdomarna ger jobb tillfällen också och det är inte många som ser det. Det är faktiskt många utbildningar som det är för få sökande till och de är ändå på väg att läggas ner. NI alla som är emot att dessa barn kommer till Sverige ska tänka in er i deras föräldrars ställe….. skulle inte ”du” som förälder vilja ha att dina barn kommer till ett ställe där de har det bra?????? Hade det inte varit något som helst problem om de här barnen kom från ett nordisk land????? Jag tänker på de ”Finska barnen”, det var inga problem, de togs emot med öppna armar. Hur tänker ni??? Är inte Sverige ett land där man tänker på barnens bästa??? Alla barns bästa??? Om vi nu ska prata pengar. Vet ni hur mycket det kostar för samhället att ha ett barn som är född i Sverige tills de är 15-16 år ca 100000/år när man räknar dagisplats, skola osv. Har vi inte råd med de här barnen???? Vi tjänar på dem!!!!!!!

 10. PS: Jag har fått information om att kommunerna får nästan 60 000 kronor i månaden per barn av Migrationsverket. Plus riktade bidrag till skola, landsting, socialtjänst samt för barnets gode man. Utöver det får varje kommun som tar emot barn en årlig ersättning på 500 000 kronor. År 2012. Var är de pengarna???

Kommentarer avstängda