Ekonomi Eksjö

Eksjö kommuns nya jättefiasko: därför hoppade storbolaget av

Eksjö kommun förhandlade och skrev på avtal med någon som inte hade mandat att ta besluten. Därför hoppade storbolaget Peab av bygget av Barnfilmbyn i Mariannelund.


Barnfilmbyn är en jättesatsning som svällt till minst ca 35 miljoner kr. Det handlar om att bygga ett besöksmål centrerat kring filmatiseringarna av Astrid Lindgrens verk.
I höstas ingicks en s k avsiktsförklaring där kommunen, ett lokalt bildat aktiebolag och byggjätten Peab skulle bilda ett fastighetsbolag för att bygga filmbyns lokaler. Detta efter att bl a regionledningen sagt nej till att gå in med pengar till bygget av huset.
Tidigare i somras stod det klart att Peab hoppar av sin inblandning i fastighetsbolaget.
På en pressträff under tisdagen erkände till slut kommunledningen varför Peab hoppade av. Det visar sig att de lokala företrädarna för Peab inte alls hade mandat att ingå någon avsiktsförklaring och satsa i runda slängar 5-10 miljoner kr. När högsta Peabledningen i Skåne fick reda på planerna sa de stopp.
Eksjö kommun hade därmed förhandlat förgäves med någon som inte hade rätt att förhandla.
Trots detta visar det sig att Peab har fått totalentreprenaden på att uppföra Barnfilmbyns lokaler. De ska stå färdiga för invigning till nästa sommar.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook