Eksjö och Sävsjö kommuner vindkraftsfria | Höglandsnytt
Eksjö Nässjö Nyheter Sävsjö Vetlanda

Eksjö och Sävsjö kommuner vindkraftsfria

Enligt branschorganisationen Svensk Vindenergi senaste ranking över vindkraftens omfattning i Sveriges kommuner är Eksjö och Sävsjö två kommuner av fem i länet som inte har några vindkraftverk. I Vetlanda och Nässjö är däremot vindkraften väl utbyggd.

Flera vindkraftsprojekt är färdiga och fler planeras i Vetlanda kommun liksom också i Nässjö kommun. Ett vindkraftsområde planeras på norra sidan av Vallsjön och ett mycket omfattande projekt som fått nej av miljödomstolen planerades mellan Malmbäck och Bodafors.
Nässjö ligger därmed på plats 54 bland de 154 av Sveriges 290 kommuner som har vindkraft. Totalt 14 vindkraftverk finns i Nässjö kommun. I Vetlanda står än så länge bara ett vindkraftverk men i sydöstra delen av kommunen planeras för en av Sveriges största vindkraftsparker till lands.
Eksjö och Sävsjö har inga vindkraftverk än och tillhör därmed en minoritet bland Sveriges kommuner. I Eksjö kommun hindrar geografin en ordentlig satsning på vindkraft, de gynnsamma vindlägena är små. Däremot planeras vindkraftverk i angränsande kommuner som Ydre och Vimmerby (där inte långt från nationalparken Norra Kvill).

I Jönköpings kommun står 16 vindkraftverk varav 13 byggdes ifjol. Därmed ligger Jönköpings kommun bland de 35 kommuner i Sverige med flest vindverk.
Åtta av 13 kommuner i länet har vindkraftverk.
[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

One Comment

  1. Eksjö och Sävsjö kommer troligen att toppa statistiken på de kommuner som får mest invandring av människor från de delar av våra grannländer som älskar tystnaden och en orörd Smålänsk natur. Många söker naturens läkande krafter och ogillar exploatering. Vindkraft, men på rätt plats!

Kommentarer avstängda