Eksjö sämst i Sverige | Höglandsnytt
Eksjö Nyheter

Eksjö sämst i Sverige

Eksjö kommun är sämst i Sverige på kvinnliga politiker. Endast 30 procent av kommunpolitikerna är kvinnor. Den lägsta andelen i landet, enligt färska uppgifter från Statistiska Centralbyrån (SCB).

Minst ett tjogtal kommuner i landet har en andel kvinnor i kommunalpolitiken kring 50 procent.
Eksjö ligger allra sämst till. Ett antal damer blev invalda i kommunpolitiken i förra valet och statistiken förbättrades. Sedan dess har flera av dessa valt att lämna politiken.
Talande för länet är att ytterligare tre kommuner i Jönköpings län finns på bottenlistan, enligt SCBs uppgifter: Gnosjö (32 procent kvinnor) samt Aneby och Mullsjö (33 procent).

SCBs uppgifter pekar också på andra skeva fördelningar jämfört med befolkningsunderlaget – till exempel är generellt sett i Sverige personer under 30 år underrepresenterade i kommunpolitiken.

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

One Comment

  1. Fullständigt meningslösa undersökningar. Ser hellre att man har kompetent folk än att man kvoterar in bara för sakens skull.
    Mig veterligen bor vi dessutom i en demokrati så könsfördelningen bland invalda politiker är ingenting någon kan göra något åt, eller ska vi bli tillsagda vilka vi ska rösta på för att göra feministerna ”nöjda”?
    Bättre om kommunen sköts som skräp, bara det är lika många kvinnor som män som förstör?

Kommentarer avstängda