Eksjö & Sävsjö ökar mest på Höglandet | Höglandsnytt
Nyheter

Eksjö & Sävsjö ökar mest på Höglandet

Eksjö och Sävsjö är de två höglandskommuner som hade det mest positiva förstakvartalet i fråga om befolkningsutvecklingen. De fem i kommunalförbundet ökade med tre invånare – räknar man inte utvecklingen i Tranås blir det i stället totalt minus 20.

Men vad händer egentligen i Kalmar län? Där har i princip varenda kommun tappat befolkning – bara Mönsterås ökade. Hela länet reducerades under första kvartalet med 368 individer.

Det gjorde att de tre Smålandslänen gemensamt tappade 216 invånare vilket betyder att de båda andra länen hade en ganska blygsam positiv utveckling: Kronoberg med plus 5 och Jönköpings län med plus 147.

Det här är ganske inte en utveckling som talar för en region Småland?

Bland Höglandskommunerna var Aneby den stora förloraren med ett tapp på 34 invånare, vilket är ganska mycket när totalbefolkningen bara är 6 539 invånare. Betydligt större Tranås, som ligger utanför kommunalförbundet, tappade också men ”bara” 23 individer.

Vetlanda, som länge dragits med en negativ befolkningsutveckling, bröt trenden under första kvartalet, då man noterade en befolkningsökning på en (1) person!

Avståndet till Nässjö i befolkningsligan ökade i alla fall, eftersom nässjöborna blev åtta fler under perioden. Nu har Nässjö 29 347 invånare, Vetlanda 26 305.

Eksjö var den kommun som ökade mest med sina plus 15 och Sävsjö som också haft en positiv trend, kom inte långt efter med sina plus 13.

Notabelt för länet i örigt är Gislaveds kräftgång. Under första kvartalet försvann 57 invånare från kommunen och till och med Värnamon visade ett minus med 14 personer.

Bland grannkommunerna i Kronobergs län redovisade Alvesta ett plus på fem individer och Uppvidinge med lika många minus.

I Kalmar län tappade Hultsfred 64 personer, lilla Högsby förlorade 8 och Vimmerby 22 individer.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook