Eksjöpolitiker: "Jag skäms över det som hänt i Husby – vi måste rannsaka oss" | Höglandsnytt
Eksjö

Eksjöpolitiker: ”Jag skäms över det som hänt i Husby – vi måste rannsaka oss”

Eksjö kommuns utökade flyktingmottagande debatterades vid senaste kommunfullmäktige i Eksjö. Bengt Koltman (c) menade att politikerna måste rannsaka sig själva när det gäller integrationspolitiken och bli bättre på att få invandrare i arbete.

Eksjö kommun har skrivit nytt avtal med Migrationsverket om att öka flyktingmottagande till 30 om året. Detta avtal ville sverigedemokraterna inte godkänna och Raimo Mattsson (sd) yrkade avslag på grund av bostadsbrist.
Ett 10-tal företrädare för alla de andra partierna i fullmäktige gick då upp i talarstolen efter varandra och tog debatt.
”Vi anpassar avtalet efter verkligheten”, menade kommunalråd Lennart Bogren (c) och förklarade att kommunen tagit emot cirka 30 flyktingar/invandrare om året också tidigare men nu finns det bättre möjlighet att få ersättning från staten för mottagandet.
”Vi behöver dem, det finns ingen kommun som klarar befolkningsutvecklingen utan universritet eller invandring”, sa Lennart Bogren.
Vice kommunalråd Tomas Erazim (m) berättade hur han nyligen hjälpt en man av palestinskt ursprung att flytta från Blomstermåla till Eksjö.
”Jag skäms inte ett ögonblick”, sa Tomas Erazim.
Lea Pettersson (mp) berättade hur hon hjälpt tjetjener att få stanna kvar i Eksjö kommun.
”Vi behöver dem, de behöver oss. Vi lever i en oerhört internationell värld, de hjälper oss att skapa kontaktnät över världen”, sa Sven-Olov Lindahl (fp).

Bengt Koltman (c) reagerade både mot sd och de övriga partiföreträdarna (särskilt med tanke på att politikerna bara några minuter innan debatten fått redovisat hur Sverige är sämst internationellt sett på att få flyktinginvandrare ut på arbetsmarknaden)
”Bra att vi tar emot flyktingar men vi är sämst på att ta emot dem. Vi måste rannsaka oss, sånt som Händer i Husby, jag skäms. Vi måste bli bättre på att ta hand om de här människorna”, menade Bengt Koltman.
[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

12 Comments

 1. Möjlighet att få ersättning från staten för mottagandet i syfte att klara en positiv befolkningsutveckling!! Vem kommer att stå för kostnaden när det statliga stödet upphör ??? Inte blir det politikerna som tar det ur egen ficka utan de skattebetalare som valt in dessa beslutsfattare som får stå för notan. Det är ju varmt och skönt att pinka i byxorna till en början men såsmåningom blir det kallt och obehagligt.
  Vi behöver flyktingarna för de hjälper oss att skapa kontaktnät över världen uttryckte någon och visst vad behöver Eksjö kommun för kontaktnät ute i världen ?? Ett argument där man är ute långt i det blå och drömmer istället för att stå med fötterna på jorden.
  Det är tydligen inte bara Nässjö där man dragit ner mössan så långt att man inte vill se verkligheten i rädsla av att få medial kritik och bannor från partiledning.

  1. Vi skattebetalare betalar från samma dag de ställer ner foten på svensk jord. Det våra pengar oavsett vilken skattkista man hämtar dem från.

 2. Är politikerna helt hjärntvättade? Vi har så hög arbetslöshet så det kommer att räcka med inhemsk arbetskraft i årtionden. Nu måste vi lösa de problem vi har med upplopp och ständiga skjutningar.

  1. Sverige fungerade inte innan invandringen… Eller vänta nu det gjorde ju det…

 3. Det skulle vara intressant om Sven-Olov Lindahl (FP)ville utveckla och visa oss vad det är för kontaktnät han menar, för det är väl inte ännu en av alla dessa floskler som vi ofta läser om?

  Majoriteten av de svenska politikerna borde skämmas över vilken situation de har försatt vårt land i, och de gränslösa påhitten för att överträffa varandra i politisk korrekthet fortsätter. Talesättet att ”skogen skyms av alla träd” har fått en helt ny dimension, och till på köpet får man inte tala om det och än mindre kritisera.

 4. Verkligheten till Eksjös politiker, det finns ingen kommun som förbättrat sin ekonomi med icke-västliga invandrare, annat än högst tillfälligt via statliga bidrag de första par åren, sedan tar kommunens försörjningsansvar vid resten av deras liv och sysselsättningen är låg.

  I Norge har man nyligen gjort beräkningen att varje icke-västlig invandrare kostar samhället 4,1 miljoner norska kronor netto under sin livstid, varje östeuropeisk invandrare kostar 800 000 norska kronor under sin livstid och varje västlig invandrare ger ett positivt netto på 800 000 norska kronor. Det är m.a.o. bara västlig invandring som lönar sig, medan flyktingströmmar från icke-västliga länder utgör en svart budgethål för kommunen. Läs Finansavisen 13/4-2013.

  Det borde vara straffbart att ljuga så flagrant som politikerna gör, när de påstår att Eksjö, eller Sverige, behöver flyktingar för att klara framtida demografiska utmaningar. Man kan argumentera för en generös flyktingpolitik på många sätt, men ekonomiska argument är inte ett av dem, tvärtom. Att inte vara medveten om det som yrkespolitiker borde klassas som tjänstefel.

  Utmaningarna med den åldrande befolkningen tacklar man genom att jobba längre, komma ut på arbetsmarknaden tidigare och lämna den senare, samt med effektiviseringar och med en riktad arbetskraftsinvandring efter behov. Det finns en internationell konsensus kring detta om man ser till de studier som gjorts. Det finns inget som helst stöd för att asylinvandring skulle bidra på något annat sätt än med ytterligare utgifter och ett förvärrande av redan existerande problem.

  Börja tala klarspråk eller avgå!

 5. Vad behöver vi mer socialbidragstagare till?
  Som redan sagt, det är den lilla mskan som åker dit medan politiker och journalister i sina fina rikemansområden inte kommer märka ngt så länge ngt går att göra åt det.
  Som när Titanic sjönk, det var de med vanliga biljetter som märkte det först och som åkte dit medans förstaklass-passagerarna åt kaviar och drack champagne.
  Samma sak nu.

 6. Skulle tro att det är lika i alla kommuner. Över fikabordet är kommunledningen (=flera partier) helt överens med Sverigedemokraterna, men inte en enda vågar stå upp och erkänna detta. Nej, (sd) ska motas bort, men argumenten saknas.

 7. Sverige kan inte ta hand om alla, vi är ett så litet land. Dessutom kan man inte fixa jobb som inte finns till folk som inte vill jobba.

 8. Jag har aldrig i mitt liv hört så många korkade uttalanden från olika politiker på en och samma gång. Har ni verkligen betalt för att inte tänka över huvudtaget. JAG SKÄMS för att jag varit med och röstat fram några av er i det borgeliga blocket till dom positionerna nu har idag…men detta misstaget kommer jag aldrig att upprepa. Men ni måste vara väldigt stolta äver er själva när ni klarat av att häva ur er så mycket floskler i er lilla verklighetsfrämmande myshörna.

Kommentarer avstängda