Eksjö

Eksjös äldrevård: ”stress är vårt normalläge”

Det är stressigt för de kommunalt anställda inom äldrevården i Eksjö kommun. Då blir det också sjukskrivningar. Det fick socialförsäkringsminister Ulf Kristersson veta när han besökte Eksjö under torsdagen.

[adrotate banner=”28″]

Ulf Kristersson och Nathalie Nilsson. Foto: Höglandsnytt
Ulf Kristersson och Nathalie Nilsson. Foto: Höglandsnytt

Ansvariga på Eksjö kommuns personalavdelning upptäckte ifjol att sjuktalen var mycket högre än på övriga Höglandet.
”Det såg inte bra ut. Det var skenande siffror”, berättar Anders Nermo vid ministerbesöket.
Eksjö kommun kallade in en expert, Ydrebon Nathalie Nilsson, som under ett år samtalade med anställda som varit sjuka mycket och kom med förslag på åtgärder.
Satsningen har lyckats och sjukfrånvaron har minskat väsentligt med motsvarande drygt 7 heltidsanställda årsarbetare.
”Jag är oerhört stolt över personalavdelningen, medarbetarnas mående är jätteviktigt”, säger vice kommunalråd Tomas Erazim (m).
Men det finns vissa kroniska inslag på den kommunala arbetsmarknaden, särskilt inom vården. Nathalie Nilsson berättar att hon förvånades över att få tog upp stress som ett problem och orsak till sjukfrånvaro.
”Stress är ju vårt normalläge var svaret”, berättar Nathalie Nilsson om reaktionerna från anställda.
[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

3 Comments

  1. Stress är även ett normalläge på min arbetsplats, ett äldreboende på höglandet. Vi skriker högt och ber om mer resurser men får bara höra att pengarna inte finns. Kommer hem och är gråtfärdig av trötthet och frustration. Vården blir lidande och vi i personalen stupar vid minsta förkylning.
    Orkar snart inte mer och hoppas hitta jobb någon annanstans.

  2. Det är samma på min arbetsplats också. Dessutom jobbar vi delade turer både lördag o söndag när vi har helgtjänstgöring. Trodde facket förhandlat bort sådant men istället utökades det.

    1. Ja, du, i Eksjö är det delade turer på VARDAGAR! Dessutom får du fara som en tok mellan upp till 2-3 olika hemtjänstgrupper, vissa pensionärer kommer du till endast en gång-helt utan information om vilka de är och vad de ska ha hjälp med.

Kommentarer avstängda