Nyheter

Eländes elände, inga färska skaldjur till nyår

I år blir det inga färska räkor till nyår, och troligen inte heller någon is till punschen. Jo, kanske, om man vill betala 500 kronor kilot för att västkustfiskarna ska våga sig ut i blåsten.

Det är Dagmar och hennes efterföljare som har sett till att fiskarena inte har kunnat komma ut med sina fiskebåtar, utan måste låta dem ligga förankrade inne i hamnen.

Trist för skaldjursälskarna, men mest synd om fiskarena som förlorar en stor del av sin inkomst just den vecka på, året då det är som mest viktigt att kunna leverera bra svensk råvara till nyårsfirandet.

Media runt om i landet har uppmärksammat problemet och procenttal har räknats fram, från norr till söder, om hur viktigt det är med just dessa skaldjur till nyår.

I någon undersökning har hela 88 procent uppgett att det inte alls är viktigt, medan 12 procent har svårt att tänka sig ett nytt år utan färska skaldjur på bordet.

I Västernorrland har man även spaltat upp vilka skaldjur som är mest viktiga.

I undersökningen har räkorna och hummern vardera hamnat på 23 procent, kräftor och ostron på vardera 6 procent, musslor har fått 0, medan 42 procent av de tillfrågade inte har tänkt äta någon sorts skaldjur på nyårsafton.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook