Nyheter

Elchocker – så ska de få dig att äta maten

En del torkade kryddor – som basilika, dill och koriander – kan ha en trist smak. Nu kan det bli ändring. En grupp forskare i livsmedelsteknik från Lunds Tekniska Högskola har upptäckt att om basilikablad får elstötar, smakar och luktar den torkade varianten nästan som färsk.

Bladens porer (s k stomata) stängs naturligt när omgivningen är torr för att växten ska behålla sin fukt. Om bladen däremot behandlas med s k pulsed electric field-teknik (PEF) skadas porerna och förblir öppna varpå efterföljande torktid nästan halveras. Detta leder till att flera av bladets smakbärande celler och ämnen förblir intakta även efter att bladen torkats.

– Hittills har vi jobbat med basilika. Härnäst funderar vi på att testa dill, säger Federico Gomez, forskare i livsmedelsteknik vid LTH, Lunds universitet i ett pressmeddelande.

Upptäckten gjordes av en tillfällighet av en doktorand.
– Min tidigare doktorand noterade att stomata inte stängde när hon körde bladen i PEF-teknik. Det påverkade hennes experiment på ett negativt sätt. Detta var en intressant observation som jag sedan diskuterade med Allan Rasmusson, växtfysiolog vid biologiska Institutionen, Lunds universitet. Vi kom på att permanent öppna stomata borde kunna korta torktiden, påstår Federico Gomez som testade idén och fick den bekräftad.

Tekniken används ännu endast i labbet men eftersom den inte är dyr väntas den nå kommersiell användning.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook