Debatt Opinion

Emma Carlsson-Löfdahl (fp): vad firar vi egentligen?

Idag är det den 6: e juni, Sveriges nationaldag, sedan några år tillbaka är det en helgdag och många av oss är lediga från våra jobb för att kunna fira våran nation ordentligt! Men vad är det egentligen som vi firar?

Jag har frågat flera personer som jag mött de senaste veckorna om de vet varför vi firar vår nationaldag den 6:e juni. Som någon sa, det var en viktig dag för nationen men jag vet inte vad!

Alla förstår ju att man inte har tagit detta datum ur luften utan att det finns en historisk anledning.

Nationaldag har vi bara haft sedan 1983 innan dess firade vi Svenska flaggans dag. Det firandet började i Stockholm på Skansen 1893. Att det blev just dagens datum har två förklaringar, Gustav Vasa kröntes till kung denna dag 1523. Den andra anledningen, som jag personligen tycker är mycket mer betydelsefull är att mina företrädare i riksdagen, 1809 beslutat om den gällande regeringsformen som bland annat innebar yttrande – och tryckfrihet. Denna rättighet har vi fortfarande i landet och är en av de viktiga byggstenarna i en demokrati.

Stolt över yttrandefrihet
För oss så är det så självklar att vi helt enkelt tar det för givet. I andra länder så är det inte alls en självklarhet och man straffas om man säger något som inte passar regeringen. Detta gör att jag tycker att vi ska vara stolta över vår yttrandefrihet och ibland tänka på hur privilegierade vi är som lever i ett fritt land.

Det finns ett uttryck som säger att skomakaren har semester mellan Hägg och syren. Detta innebär att skomakarens semester är över vilken dag som helst. Men de flesta av oss är inte skomakare vilket innebär att vi har semestern framför oss. För de flesta så börjar sommaren och semestern med en mycket Svensk högtid Midsommar!

Kan ni tänka er något mer Svenskt än ett midsommarfirande på traditionellt vis. Det är traditionell dans kring midsommarstången ackompanjerat av ”små grodorna”! Sedan äter vi det Svenskaste vi vet då det gäller sommarmat, matjesill med nykokt färskpotatis som doftar av dill. Till detta serveras gräddfil och gräslök ( som vi allra helst har varit ute och skördat i landet precis innan maten ställs på bordet). Efter silllunchen så avnjuter vi solvarma jordgubbar med vispgrädde. Detta är Svensk midsommar som traditionen påbjuder.

Överlämnar arv
Ordet tradition kommer, som så många andra ord, ifrån Latinet. Det betyder överlämnande, vi överlämnar det kulturella och sociala arvet. Men traditioner har en förmåga att förändras utifrån nya kunskaper och insikter tillkommer. Det som vi tror är en typisk Svensk tradition kanske inte är så Svensk som vi tror.

Tidigare så beskrev jag det typiskt Svenska midsommarfirandet men om vi tittar lite närmare på det så inser vi att det inte är så Svenskt som vi tror.

 • Midsommarstången har sitt ursprung i Tyskland
  ”Små grodorna” är en Fransk visa från Franska revulutionen som hädade Britterna dvs grodorna!
  Matjesillen är från Holland där de på 1400-talet började fiska denna delikatess.
  Potatisen blev populär i Sverige först på 1800-talet och har sitt ursprung i Peru och kom sedan hit via Spanien.
  Dill och gräslök har sitt ursprung i Asien.
  Gräddfilen introducerade Arla så sent som på 50-talet.
  Jordgubbarna kom fån Frankrike på sent 1700-tal.
  Det enda som finns på midsommarbordet, som Svenskar ätit i århundraden är nog grädden!

När jag var barn så var pizza något väldigt exotiskt, på 80-talet så fanns det bara tre pizzerior i Eksjö. Skulle man ha det riktigt festligt en fredag eller lördagkväll ( fredagsmys var inte uppfunnet då) så hände det att man kunde få beställa hem två pizzor som hela familjen delade på. Då var det fest!

Idag har varenda Svensk ort med självaktning en pizzeria i centrum!

Jag tycker att det är fantastiskt att vi hela tiden berikas med nya intryck som påverkar oss och våra traditioner. Jag önskar att jag kan få uppleva ett Svenskt midsommarfirande om 100 år och få se vad vi då anser är äkta Svensk mat enligt traditionen!

Nu vill jag önska er alla en riktigt skön avslutning på 2012 års nationaldag, njut av ledigheten och sänd en tanke till mina kollegor som 1809 såg till att vi idag har förmånen att få leva i ett land där vi fritt kan uttrycka vår åsikt!

Eksjöpolitikern och riksdagsledamoten Emma Carlsson-Löfdahls (fp) tal på nationaldagen

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

6 Comments

 1. Varför känner vissa människor att så fort Sverige har någon dag, sak, maträtt mm som känns nationalistisk så.måste dom spy sin marxistiska galla överallt. Om du tittar närmare på alla länder så är det mesta lånat fram och tillbaka men det är väl nuet som är.viktigast? Och det finnsingen som tror att människorna som kom till detta land när inlandsisen drog sig tillbaka för 12000 årsedan hade med sig matje sill och färskpotatis, Sluta ge dessa små ynkliga och svenskfientliga människor plats i media en sån här.dag utan låt.nån som tycker om sitt land och dess människor få plats att ge ett psitivt uttryck för en gång skull.

 2. Jag undrar om ni verkligen har läst mitt tal?!
  Jag är stolt över Sverige som är ett fritt och demokratiskt land där alla har rätt att få yttra sig fritt ( som att tex kalla mig fjolla). Men att tro att det är ett nutida påfund att vi påverkas av nya kulturer vill jag slå myt av och få alla att inse att vi genom alla tider påverkats av andra kulturer, det är ju det som utvecklar ett land.
  Sverige är ett fritt land med högt i tak och det hoppas jag verkligen att det kommer att få vara även i framtiden, jag är stolt över att vara Svensk och att få representera mina väljare i riksdagen.
  Tack Ronny för berömmet!

  1. Det gör jag gärna, men inte när jag håller ett tal på nationaldagen. Jag var inbjuden av Eksjö kommun för att hålla nationaldagstalet inte för att hålla ett politiskt tal som Folkpartist/ medlem av alliansregeringen.
   Allt har sin tid och sin plats!

 3. …och där kom pizza med i bilden ja. Hur många gånger har man inte hört hur fint det är att vi fått pizzerior i Sverige (som för övrigt sällan är några Italienare som driver). Pizzerior som byter ägare stup i kvarten när starta eget bidraget går ut och som bara anställer sin släktingar…
  För mig är Sverige de ängsligas och fegas land tyvärr. Ett land som gärna bröstar sig och påstår att man värnar demokrati men inte vågar stå upp för den när den hotas. Som inte vågar tycka om sig själva för det kan ju anses rasistiskt, som inte har någon kultur men gärna hyllar alla andras kulturer, som låter brottsligheten breda ut sig mer och med löjligt låga straff. Ett land där politikerna blir allt mer alienerade från den vanliga befolkningen och lever i sin alldeles egna värld…

 4. Hoppa av politiken, skaffa dig ett jobb och låt nån som inte hatar sitt land ta din plats.
  Patetiskt att hacka på maten som ställs fram vid midsommar. Om det är så fel att äta av mat som inte plockats i den svenska skogen borde du nog avstå.
  Förresten så vet alla att t ex potatis, dill, jordgubbar mm inte kommer från sverige, men tänk då på att det importerades för många många många år sedan. Svenskar är inte dumma så dumförklara dom inte.

Kommentarer avstängda