En budget för miljö och företagande | Höglandsnytt
Debatt

En budget för miljö och företagande

Vi har några tuffa år bakom oss. Men vi kommer nu starkare ur de svåra tiderna än vad vi från början trodde.

Vi har tagit ansvar för Sverige. Tack vare ordning och reda i de offentliga finanserna har vi inte, som så många andra länder, behövt genomföra någon smärtsam budgetsanering. Eftersom vi höll fast vid arbetslinjen och sparade i goda tider hade vi möjlighet att spendera i dåliga.

 

Trots att vi genomlidigt en av de värsta kriserna i modern tid går det åt rätt håll i Jönköpings län. Under förra mandatperioden minskade sjukskrivningarna och förtidspensionärerna med 36 respektive 11 procent.

 

När vi nu presenterar den första budgeten för mandatperioden prioriteras de som drabbats hårdast av krisen som pensionärer och barnfamiljer med små marginaler. Från och med 2011 sänker vi skatterna för pensionärer med totalt 7,5 miljarder kronor. Dessutom höjer vi bostadsbidragen för ekonomiskt utsatta barnfamiljer.

 

Därtill är vi i Centerpartiet glada att kunna satsa resurser på viktiga frågor för oss som företagande och miljö.

 

Under hela valrörelsen var vi tydliga med att fler jobb kräver fler företag. Under förra mandatperioden genomförde vi en rad förbättringar för Sveriges entreprenörer som minskat regelkrångel med sju miljarder kronor, lägre skatter och bättre möjligheter att nyttja socialförsäkringarna. Vi öppnade för företagande och nytänkande inom exempelvis primärvården och apoteksmarknaden. Nu ökar tillgängligheten och kvaliteten i välfärden runt om i landet.

 

Samtidigt växer nya jobb och företag fram. Under våra fyra år i regeringsställning har antalet företag inom välfärdssektorer som vård, skola och omsorg i Jönköpings län ökat med 118 stycken. Under 2010 har 45 740 personer gjort RUT- och ROT-avdrag vilket renderat 2 255 nya företag.  

 

På företagandets område tillförs nu resurser till bland annat exportfrämjande, entreprenörskap i utbildningen, kvinnors företagande och fortsatt regelförenkling.

 

Under förra mandatperioden antog alliansregeringen den mest ambitiösa klimatpolitiken i världen. Nu fortsätter vi den offensiva klimat- och miljöpolitiken. Det handlar bland annat om stora satsningar på ren energi och miljövänliga bilar. I Jönköpingslän har vi lyckats öka antalet vindkraftverk från sex år 2006 till 20 i år. År 2006 fanns 720 miljöbilar, nu finns 10 540.

 

I och med höstens budget införs bland annat en supermiljöbilspremie. Bilar som släpper ut mindre än 50 gram CO2 per kilometer kommer att berättiga till en premie på 40 000 kronor. Detta kommer att bidra till en snabb introduktion av elbilar på marknaden. Utsläppen ska bort, men bilarna vara kvar! Dessutom fortsätter vi havsmiljömiljarden och så aviseras en ny kemikaliestrategi.

 

I Centerpartiet kommer vi att fortsätta prioritera ekonomiskt ansvarstagande och finansiell stabilitet. På så vis skapar vi de bredaste möjliga ramarna för reformer som leder till fler jobb, grönare livsstil, gynnsammare företagsvillkor och ett bättre klimat.

 

ANNIE JOHANSSON

ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook