En fullträff i Nässjö | Höglandsnytt
Debatt

En fullträff i Nässjö


[adrotate banner=”27″]
Stadsparken”Med dessa rader ville jag anlägga lite ”moteld” till alla dysterkvistar”, skriver näringslivsprofilen Holger Jonasson i ett hyllningsinlägg till Nässjö på Höglandsnytt Debatt.

Kom hem sent på måndagskvällen till Nässjö efter en semestertripp. Fick se den jättefina nya bryggan med de tjusiga sofforna. Under tio minuter talade jag med något dussin personer i olika åldrar. Ett nyinflyttat par, liksom folk i stort, var begistrade. Med andra ord: ännu en fullträff i arbetet för att göra Nässjös stadskärna än mer attraktiv.

Självfallet finns massor av jobb kvar. Men ibland blir jag trött på folk som fokuserar på det som inte är bra. Låt oss glädjas åt framstegen och tillsammans ta ett i taget! För knappt fyra år sedan hade jag nöjet att visa upp kulturskolans fina lokaler i Kulturhuset Pigalle för ett i Sverige mycket välkänt par. Deras entusiasm visade inga gränser: ”detta måste vara Sveriges finaste kulturskola”, blev det spontana omdömet. De uppskattade också miljön vid Carl Petersons plats, som med de nya bryggorna i närheten, blir än attraktivare. Nu i sommar är det gratis utomhusbio just vid Carl Petersons plats. Haka på!

Nässjö på topplistan
Under senare år har kulturlivet fått ett jättelyft i Nässjö med dussintals arrangemang. Ofta har det varit fullspikat – i den fina teatersalongen. Biblioteket är mycket uppskattat. I förhållande till invånarantalet ligger Nässjö på topplistan i Sverige!

I direkt anslutning till kulturhuset Pigalle byggs nya bostadsrätter. Rådhusgatans uppfräschning och de belysta bänkarna mitt på Stora torget har också tillkommit. Låt oss också vara stolta över att Stinsen Arena blev så bra. I september, under en hektisk jubileumsvecka, väntar oss ett nytt topparrangemang i Stinsen arenan med välkända artister och Nässjös fina kör – Mixemble. I oktober blir det en spännande näringslivsmässa.

Vi har ett betydande antal företag som går ”som tåget”. Fortfarande har vi runt 30 företag som jobbar med järnvägsutveckling i alla dess former: utbildning, spårslipning, transporter, byggnationer osv. De har runt 600 anställda tillsammans! Sex järnvägslinjer, unikt i Sverige, möts i Nässjö.

Inom femton mil från Nässjö finns 75 procent av landets trärelaterade industri: produktion av möbler, inredningar, sågade trävaror, byggnation av hus osv. Vi har ett gymnasium som för några år sedan fick utmärkelsen ”bäst i Sverige”. Nu i vår fick elever vid Brinellgymnasiet inom elteknik, järnväg och automation betyget: i särklass bäst i Sverige!

Jodå, jag skulle också kunna räkna upp mycket som återstår att göra. Men med dessa rader ville jag anlägga lite ”moteld” till alla dysterkvistar. Det tänker jag fortsätta med!

Holger Jonasson, konsult

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook