Toppnyheter Tranås Ydre

En jättepositiv nyhet – läs om hur bra det kommer bli på Höglandet

Mark-och miljödomstolen godkänner nu kommunala energibolaget Tranås Energis ansökan och ger tillstånd att miljöanpassa vattenkraftverket i Forsnäs, Ydre.

För ca 1,5 år sedan skickade Tranås Energis ledning in en tillståndsansökan gällande bygge av en sk faunapassage, bättre anpassade intagsgaller och byte till effektivare turbinerna vid Forsnäs vattenkraftstation mellan Österbymo och Rydsnäs.

Nu har Mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt svara och ansökan vunnit laga kraft.
– Med detta har vi tagit ett stort steg mot att skapa fri väg för fisken förbi anläggningen och därmed miljöanpassa vattenkraftproduktionen även i Forsnäs, säger Niklas Johansson, vd på Tranås Energi, i ett pressmeddelande.

Nästa steg är att ta fram en investeringskalkyl. Sedan ska bolagsstyrelsen ta beslut i höst. Planen är att dra igång arbetet nästa år.

Genomförandet av projektet är också en förutsättning för att bolaget ska nå målsättningen om att skapa fri väg för fisken mellan sjöarna Västra Lägern, Östra Lägern och Sommen. En tillståndsansökan gällande motsvarande åtgärder vid sträckans sista anläggning, vattenkraftverket i Visskvarn mellan Österbymo och Bulsjöåns utlopp i Sommen, skickades in av Tranås Energi under hösten 2016.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook