Krönika

En nationaldagshälsning från Höglandsnytt


För jämnan ska det tyckas en hel del på nationaldagen, det spontana firandet lyser dock fortfarande med sin frånvaro. Ofta, men mindre och mindre för varje år, handlar det om att debattörer försöker komma fram till vad som är svenskt eller att det inte finns något svenskt.

Men det är inte därför nationaldagen firas. Inte för att hylla det svenska. Nationaldagen firas för att glädjas åt det land vi lever i eller rättare sagt det samhälle och den gemenskap vi är en del av.

För de som vill verkligen vill vara svenska så gäller det att inte fira nationaldagen. Vi klarade ju oss väldigt länge utan nationaldag i det här landet och hade nog klarat oss utmärkt utan den nu också. Det är ett riktigt svenskt särdrag för de som vill fira.

Vi tänkte lämna svenskhet till neurotikerna i denna nationaldagsbetraktelse men kan ändå inte undvika att nämna några riktigt svenska saker: smörkniv, osthyvel, blaskigt kaffe och lördagsgodis, världens säkraste vägar och världens lägsta spädbarnsdödlighet.

Och så är det dags att verkligen börja prata om varför nationaldagen firas 6e juni. Glöm Smålandsmördaren Gustav Vasa. Det handlar om antagandet av 1809 års regeringsform, en vid den tiden modern konstitution som lade grunden till vårt demokratiska samhälle. Det är verkligen något att fira.

Vi önskar en glad 6e juni (kul att det blev en långhelg i år)
Höglandsnytt

[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook