En sparkstötting bakom Sveriges tredje största bageri | Höglandsnytt
Nyheter

En sparkstötting bakom Sveriges tredje största bageri

Ett kilo jäst mot en sparkstötting, världens första djupfrysta smörgås och resurseffektivitet som självklarhet. Det är några av ingredienserna som blandas i degen i Polarbröds långa familjehistoria.

Året var 1879 när anfadern Johan Nilsson träffade sitt livs kärlek Hilda och slog sig ner vid Pite älvdal. Tanken hade varit att han efter sin gesällvandring skulle hem till Götaland för att bli bagare på riktigt.

Så blev det alltså inte, i Pite älvdal blev det stopp. I stället för att dra vidare började han arbeta i en bagarstuga utanför Älvsbyn. Där byggde han sedan upp ett eget bageri.

Det blev sonen Frans Gustav som 1912 tog över bageriet efter fadern. Livet som bagare blev hårt, inga pengar fanns i verksamheten, endast skulder på dryga 2 000 kronor.

Råvaror fanns – men ingen jäst. Frans löste problemet med att byta till sig ett kilo jäst för en sparkstötting så att bageriet kunde leva vidare.

På 1950-talet startade sonen Gösta tillsammans med hustrun Greta bageri- och caféverksamhet i Älvsbyn.

I faderns sortiment hade det bland annat funnits en tioöreskaka, ett tunt mjukbröd som gräddades i hög temperatur. Den togs upp i sortimentet under namnet Älvsbykakan och blev snabbt populär i hemkommunen.

Men paret Nilsson ville att även övriga Sverige skulle få del av den populära kakan. De kom då på att infrysning skulle vara den bästa metoden.

Att kakan sedan fick namnet polakaka berodde på att Greta i sin servering i Älvsbyn försåg cafégästerna med smörgåsar från bageriet.

En smörgås med renstek passade bra att djupfrysa. Greta döpte den till Polar Sandwich, föregångaren till den välkända renklämman.

Namnet Polarkaka hade formulerats av Greta Nilsson, namnet som senare gav namn åt företaget Polarbröd.

1972 var det så dags för en ny utveckling, en expansion blev nödvändig och tillverkningen flyttades till en källarlokal som hyrdes av Älvsbyns kommun. Men efter att ha marknadsförts produkterna på mässor och varuhus ute i landet blev även dessa lokaler för trånga.

Valet stod då mellan att trappa ner eller satsa och modernisera. Då tre av Gösta Nilssons döttrar och två svärsöner var villiga att ta över så satsade han på ett nytt bageri.

1977 stod bageriet och hela familjen hjälptes åt för att få i gång brödproduktionen som snart distribuerades över hela landet med hjälp av de fristående Allbrödssföretagen.

Företaget fortsatte att byggas ut och sortimentet utökades.

2005 övertog den femte generationen huvudägandet i familjeföretaget Polabröd. 2006 tillträdde Karin Bodin rollen som VD i företaget.

Enligt Wikipedia är Polarbröd Sveriges tredje största producent av matbröd, med 400 anställda 2009 i de tre Polarbagerierna i Älvsbyn, Bredbyn och Omne.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook