Bandy Toppnyheter Vetlanda

EN STOR HYLLNING TILL VETLANDA BK

Detta kan tyckas bli en stor hyllning till Vetlanda BK och framförallt tränaren Patrik ”Putte” Johansson. Och det är det.
För precis som fågeln Fenix har rest sig ur askan har VBK lyft sig och flyger nu nästa högre än på flera säsonger, skriver bandyexperte Leif Hedberg i en krönika inför mötet med svenska mästarna på fredagskvällen.

I sagan sägs fågeln Fenix bränna sig själv på ett bål för att ur dess aska uppstå i föryngrad gestalt. En hyfsad liknelse med VBK som efter att de stora stjärnorna lämnat föreningen var mer eller mindre dödsdömt men som fått liv igen.

Och stor förtjänst i det har ”Putte” Johansson. Jag har aldrig hört honom gnälla om spelarförlusterna. Han har istället tittat framåt ”Vad kan vi göra nu?”.

Visst var det en fröjd att se Löfstedts och Blombergs framspelningar/lyft till Joakim Andersson. Men numera har VBK ett betydligt bredare spel. För att prata ”politik” så skulle man kunna påstå att laget numera har mer verktyg i verktygslådan än tidigare.

Det är faktiskt roligare att se dagens VBK spela. Titta bara på halvorna Tobias Nyberg och Niklas Gälman samt mittfältaren Pontus Vilen. I en krönika inför den här säsongen skrev jag att den trion numera måste ta mer ansvar i det offensiva spelet.
Och det har de gjort – med råge.

Många trodde att Daniel Johansson skulle få bära ett alltför tungt lass i offensiven. Men faktum är att Johansson inte alls varit så dominant i spelet som många trodde han skulle vara. Efter en bra försäsong i cupspelet har han faktiskt svajat i inledningen av serien. Och då har inte minst nämnda trio stigit fram.

Mot Bollnäs var det dock den initiativtagande Daniel Johansson igen. Även nye finländaren Eetu Peuhkuri är ett ordentligt lyft. Bra scoutat VBK!

Vad jag dock inte kan förstå är varför han inte får skjuta fler vänsterhörnor? För svagheter har fortfarande laget och skyttet från vänster är ett sådant. Nu har man istället valt att göra fler varianter från det hållet. Nej, låt Peuhkuri skjuta in sig så kan det bli en ny Timo Serenius – fast från andra hållet.

Tycker för övrigt att Peuhkuri påminner mycket om sin landsman med den skillnaden att Serenius var högerhalv.

Finländare nummer två, Emil Fedorov, har svårt att slå sig in i laget. Just nu skiftar det mellan honom och Philip Lindqvist. Det här är en balansgång man som tränare måste kunna behärska och jag tycker ”Putte” hittills gör det bra. Framförallt gäller det att hålla den spelaren som för dagen för stå åt sidan motiverad.

En annan spelare som varit åsidosatt de senaste matcherna är Nässjöförvärvet Viktor Lindqvist. Här ser jag större bekymmer eftersom inte åldern, 32, talar till Eskilstunasonens fördel. Han gjorde 24 poäng i allsvenskan förra året. Han har spelat hälften av VBK:elitseriematcher hittills, fyra av åtta, och inte varit i närheten av poäng. Frågan är hur många poäng det blir? VBK -målvakten David Borvall har faktiskt två poäng mer än Lindqvist…

Däremot hittar både Adam Rudell och Axel Ekholm både mål och målpass. Det är också spelare som haft en positiv utveckling den här säsongen. Rudell för att han får mer istid och Ekholm genom klubbytet från Villa-Lidköping där ju sjukdom höll honom borta stora delar av fjolårssäsongen.

I senaste matchen mot Bollnäs gjorde ”Putte” Johansson något som är ovanligt. Han tog timeout vid ställningen 1-1. Det tycks annars vara en oskriven lag att alla bandytränare ska vänta till ett tremålsunderläge innan man tar timeout. Besynnerligt.

Dessutom fick ”Puttes” timeout effekt. Så dags hade Bollnäs tagit över matchen men efter tog VBK tillbaka initiativet och – anser jag – borde vunnit matchen.

Däremot är jag besviken på Bollnäs och dess tränare, förbundskaptenen, Svenne Olsson. Det hände faktiskt mer på kyrkogården Allahelgons afton än vad som Bollnäs visade upp i anfallsväg i första halvlek mot VBK. I princip ingen vågade/fick ta initiativ.

Hoppas inte detta ska bli en ledstjärna under bandy-VM i Vänersborg senare den här säsongen.
Men tillbaka till VBK. På fredagkvällen väntar regerande mästaren Edsbyn i Hydro Arena. Nu är det dags för VBK att ta poäng mot lag som på papperet är bättre än de gulsvarta. Det tror jag ”Putte” Johansson löser.

LEIF HEDBERG

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook