Debatt

”En tävling om att misstänkliggöra flyktingar” – hård kritik mot Socialdemokraternas propaganda

”En tävling om att misstänkliggöra flyktingar” säger sidoorganisationen Socialdemokrater för tro och solidaritets förbundsordförande Ulf Bjereld i ett opinionsinlägg om moderpartiets facebookutspel.

På Socialdemokraternas facebooksida lades nyligen en bild upp föreställande två passkontrollanter på ett tåg, med bildtexten ”Vi slår vakt om Sveriges säkerhet”.

I rådande debattläge är det mycket lätt att uppfatta bilden som ett misstänkliggörande av människor på flykt och att partiet skryter med den asylpolitik som först lanserades som en motvillig nödåtgärd, anser Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS).

Jag blir bekymrad inför en retorik om flyktingar som ett säkerhetshot. Den retoriken riskerar att sätta tonen i valrörelsen och ge eldunderstöd åt främlingsfientliga och rasistiska krafter.

Nyligen avslutades Moderaternas extrainsatta partistämma, där ordnings- och säkerhetsfrågor stod högt på agendan. Vi ser en tendens att S och M gör sig redo för en kraftmätning i dessa frågor. Det är viktigt att den debatten inte urartar till en tävling om att misstänkliggöra flyktingar.

Den tillfälliga restriktiva asyllagen infördes hösten 2015 efter att Sverige hade tagit emot ett stort antal flyktingar från krigen i Syrien och Afghanistan. Kort dessförinnan hade statsminister Stefan Löfven i ett tal använt formuleringen ”mitt Europa bygger inte murar”.

Först lanseras den tillfälliga asyllagen som motvillig och av nöden tvungen, sedan normaliseras den. Vi vill inte att vårt moderparti försöker plocka politiska poäng på en politik som de tidigare sagt sig ovilliga att genomföra, och udden riktas mot dem som kommer för att söka asyl. Det är mycket olyckligt och riskerar att ge luft åt främlingsfientliga och rasistiska röster.

Ulf Bjereld, förbundsordförande Socialdemokrater för tro och solidaritet

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook