Småland

”En vårta”, sa läkaren – det var elak cancerLedningen för primärvårdsförvaltningen inom landstinget i Kalmar län har gjort en anmälan enligt lex Maria efter en fördröjd cancerdiagnos.

Fallet gäller en 67-årig kvinna som hade besvär av en hudförändring och fick tid till hälsocentralen för att operera bort den.

Läkaren bedömde att det var en godartad vårta och avlägsnade den genom en hudstansning och valde att inte skicka hudförändringen till patologisk undersökning. Efter ingreppet läkte inte såret och patienten remitterades till hudläkare som skrapade bort sårrester och tog prov från vävnaden.

Mikroskopisk undersökning visade en växande elakartad hudcancer vilket föranledde en utvidgad operation på kirurgkliniken.

”Stansning ska användas för diagnostisk provtagning och inte som försök att avlägsna en oklar hudförändring utan tillräcklig marginal. Genom brister i den första operationen har såret inte haft förutsättningar att läka och korrekt diagnos har fördröjts genom att inte hudpreparatet analyserades”, säger Mattias Alvunger, chefläkare, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook